Meter i sekunden


Meter i sekunden skriven av Stine Pilgaard (danska). Den handlar om en ung kvinna som kommer till en liten ort på Jylland med sin make och son. Maken jobbar på folkhögskola och hon har en frågespalt i en tidning. Texten varvas med brev till frågespalten och berättelser om vardagen med folkhögskolan i fokus. Inga personer har namn. Rektorn är till exempel bara rektor och alla andra är det jobb som det är. Jag blir konfunderad, texten är poetisk för rätt som det är dyker det upp en dikt eller en sång som knyter an till texten. Men jag får inte ihop det, det är ögonblick i sekunden. Kanske titeln pekar på det? Meter i sekunden, som en vid som far fram över sidorna för att anta en glimt av storm som i samma sekund återgår till en mild bris. Ett steg i taget eller kanske en sida i taget så går det att läsa, boken kräver koncentration. Texten är fin, eftertänksam och kanske är det just så här livet kan vara när man kommer till en ny plats och ska hitta allt vad det innebär med nya vänner och jobb. 

Recenserat av Ann-Charlotte 

Tack till Modernista att jag fick läsa denna. modernista.se 

#modernista 
..........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus

När repet brister av Belinda Bauer

Jack och hans yngre systrar sitter kvar i den varma bilen när deras mamma går för att hämta hjälp. Bilen har ohjälpligt stannat och går inte att starta. Barnen leker och värmen blir allt värre. De ser bort mot vägen, där den kröker sig. Men mamma kommer inte. Jack bestämmer att de ska gå och leta efter henne... men hon går inte att finna. Tre år senare vaknar en kvinna av en otäck känsla av att det är någon i huset. Cathrine lycks skrämma bort inkräktaren men när hon återvänder till sovrummet kryper skräcken genom henne. På sängen ligger en kniv och en lapp "jag ska döda dig". Cathrine berättar det inte för någon, hon ringer inte polisen och är omedveten om att hon i den stunden blir indragen i en historia som började för tre år sedan med att en mamma aldrig kom tillbaka.

Historien om Jack, Joy och Merry byggs suggestivt upp och varje kapitel slutar med en hook som för en vidare i berättelsen. Man måste bara läsa en sida till och en till. Hur det slutar? Det får den som läser boken veta. "När repet brister" är en av de bästa kriminalroman jag läst på länge. Det kommer bli fler Belinda Bauer i framtiden läst av mig, jag är bara så ledsen att jag inte upptäckt henne tidigare.

Tack till Modernista som lät mig läsa boken. 

..........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus

Livet på landet enligt Sophie Manie


¨Livet på landet enligt Sophie Manie¨ av Linda Netsman.


 Min förväntan inför den andra delen i serien om Sophie Manie var stor och nog fick vi vänta på del två ett tag, men den som väntar…ja ni vet. Jag som oftast väntar tills pocketvarianten kommer ut kunde inte hålla mig. Jag var tvungen att bokstavligen rusa till bokhandeln, vilket var lätt det är bara att klicka hem J så det där med att rusa var väl en överdrift. Posten, ja ni vet den som hellre mördar än levererar kom med boken efter exakt den tid som angivits! Men nu var det problemet, om jag började läsa NU skulle boken ta slut fort… jag som hade minne av den första boken ”Livet enligt Sophie Manie” i minne beslöt att skjuta lite på läsandet. Lite som att hålla den kvar ett litet tag till. Det var som att gå som katten kring het gröt! Så gör man bar inte, jag började läsa. Jag ramlade in i ett äventyr, ett förhållande, galna upptåg, ett husköp, en flytt, en längtan, en massa sms, musik, butik i ett rafflande tempo, som fick mig ömsom att skratta rakt ut för att en stund sedan gråta över att livet inte ens är lätt i en bok! Nu har jag läst ut den, jag har läst ut den och jag saknar alla människorna men framför allt saknar jag Sophie.  Sista sidan är läst! Jag vill stanna kvar, leva med dem i deras värld. En värld som känns så mycket mer hoppfull än min egen.

Är det meningen att jag ska berätta lite om handlingen? Eller ska ni få läsa i själva? Det handlar om Sophie Manie, vars sambo flyttat ut och in flyttar Anne. Det knakar i fogarna och Anne flyttar ut. Sophie köper sitt drömhus på landet mitt emot sina föräldrars hus… livet på landet är kanske inte så underbart för alla som Sofie vill tro.

Det finns bara ett problem med böcker som får mig att vilja flytta in i dem, endera så kommer det ingen fortsättning eller så kommer en fortsättning och jag får vänta! Jag vill att boken ska räcka fram till nästa utgivning. Att den boken ska komma NU. Inte sedan om något år eller så… men som sagt den som väntar på något gott… ja ni vet.

Linda Netsman, du gjorde det igen! Du fick mig att skratta och gråta. Det är jag dig evigt tacksam för, för jag har egentligen ingen aning om hur jag fann din första bok. Jag tror den bara kom till mig på något vis...........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus

"SKALLRA" av Fiona Cummins
När du ser honom är det redan försent… ”Skallra” är skriven av författaren Fiona Cummins som är journalist.  Med ”Skallra” debuterar hon som romanförfattare, som är den första delen i Samlar-serien. Fiona bor med man och två barn i Essex.

En psykopat mer skrämmande än Hannibal Lecter rör sig på Londons gator.  Han lever två olika liv, ett normalt där han är som vem som helst och i det andra är han föreståndare och arvtagare till sin familjs makabra museum.  I sin jakt på föremål till sitt museum kommer Jakey Frith och Clara Foyle i hans väg, de båda har något han behöver. Det blir till en katt- och råtta-lek där Etta Fritzroy, en problemfylld kriminalinspektör och Jakeys pappa spelar en stor roll. Skallra utforskar det mörker som finns i oss alla och ger en inblick i en psykopats hjärna.

Boken är bra, en spännande thriller som kräver starka nerver och att inse att detta bara är fiktion och inte verklighet. Det som känns irriterande är att vänta på fortsättningen, att lämna en bok med öppna svar inte riktigt okej tycker jag.  Vanligtvis läser jag inte thrillers, eftersom jag av erfarenhet har märkt att dessa inte riktigt får ett slut. Smart med tanke på att sälja fler böcker?

Att läsa ”Skallra” var som att stig på ett tåg utan att stanna vid någon station. Det går inte lämna de kidnappade barnen, jag ville veta vad som skulle hända dem. De har det som Samlaren vill ha och vad det innebär är bara mörker. Tar mörkret någonsin slut? Hur avslutar författaren det hon skapat i första boken?  När tryggheten står där, allt är lugnt … då andas mörkret en i nacken.

Läs!!

..........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...