Den första lögnen av Sara Larsson


"Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.

Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria."


Den första lögnen är Sara Larssons debutroman. Det är väldigt svårt att tro. Det är en så välskriven roman, både språkligt och när det gäller innehållet. Spänningen som byggs upp gör att jag både vill hasta mig igenom boken för att få upplösningen och läsa ytterst sakta för att jag inte vill att boken ska ta slut. Men jag kunde inte hålla mig utan sträckläste den. Handlingen tog en vändning jag inte såg komma. Det är en obehaglig bok p g a av övergreppen och samtidigt mycket tänkvärd. Hur ser vår värld ut egentligen? Är det rättvisan som segrar i rättegångar?
Jag hoppas att Sara Larsson kommer släppa många böcker. Jag vill läsa dem alla.
..........................................

1 kommentar:

  1. Jag håller på med den nu och håller med om att den är både välskriven och mycket spännande.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...