I det yttersta av Viktoria Myrén


I det yttersta av Viktoria Myrén.

Fyra vänner, Kim, Nora, Marc och Hannes åker på sensommaren ut till en ö i det yttersta havsbandet. De ska tillbringa en långhelg ihop. För att komma varandra närmare in på livet eller helt enkelt bara för att komma bort. De åker ut i en liten plastbåt, med motor och åror. Ovädret drar in över ön och vågorna slår högt. Den tredje dagen, när de vaknar är Hannes borta. Har han lämnat dem av fri vilja eller har något hänt som påverkar hans beslut att försvinna. Vem är Sally? Ingen av de fyra vännerna mår bra, de bär på hemligheter, outtalade. Vem är egentligen ihop med vem?

Jag satt andan i halsen, läser i en hastighet av ett snabbtåg. Jag blir helt matt. Jag är tvungen att försvinna från boken en stund. Andas. Samtidigt rasar det i mig JAG VILL VETA NU. Jag orkar inte riktig med hastigheten i denna fantastiska pärla bland böcker jag läst. Jag njuter vart enda ord. Jag känner allt mer en obegriplig rädsla av ovädret som speglar all den sorg en människa kan känna. Jag blir glad i Sally, hon känns trygg.  Jag blir tom av att maten nästan tar slut, av vatten som piskar och döda djur. Jag känner varenda gren och sten både under och över mig. Jag känner hur mossan är hal under fötterna. De letar och letar. Jag sjunker ner i djupt i förhållanden som inte är eller ens blir? Ryser av det som sker. All denna mänsklighet som är så närvarande i varje ord gör att jag tar till mig boken med en matthet av njutning. Jo, jag känner mig matt. Boken är stängd nu, det kommer inte att hoppa ut några skrämmande scener, för den sista sidan har inga hål. (Den som läst mumintrollen förstår vad jag menar) Men den lämnar en tomhetskänsla i mig, för jag vill inte lämna Kim, Nora, Marc och Hannes. Jag vill veta vad som hände sedan. Det är ett högt betyg från mig, när jag känner att en bok har gripit tag i mig och jag vill veta mer. Men kanske är det så att Kim, Nora, Marc och Hannes är sina öden bara i det yttersta och ingen annanstans.

Läs säger jag!  Och stort tack till min vän Susanne som tog mig med på releasen av denna bok och lät mig upptäcka än ny författare, ja ny för mig alltså. Evigt tacksam. Även om hela resan från första till sista sidan, tog andan ur mig ;)

..........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...