Efter ekot av Olivia Bergdahl


Fanny träffar Sam och inleder ett förhållande med honom, de bor ihop i hans lägenhet. Fanny räknar, hon räknar allt som går att räkna. Hur många dagar det är sedan hon träffade Sam, hur många som föds och dör. Fanny kan sin statistik. Så länge hon lyssnar på Dagens Eko är allt helt okej.  Fanny har lämnat Göteborg då vi möter henne och åkt till sin mormor på Västgötaslätten. Hennes mormor vet inte vad som hänt. Mormor finns där och skalar sin potatis, pratar med grannen och lär Fanny köra bil. Det är tryggt hos mormor. Fanny fortsätter att räkna. Hon räknar för att inte bli galen?  För att hålla kontrollen. Håller man bara den, lyssnar på Dagens Eko och gör allt rätt kommer allt att bli bra tillslut. Men Fanny vet att det inte är sant. Hon har försökt.

Det här en av de märkligaste böcker jag läst.  På 207 sidor följer vi Fannys liv, det liv hon lämnat och tiden hos hennes mormor.  Vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till Fanny, hon skrämmer mig med sitt räknande. Sam som inte var den jag trodde han var. Mormor som levt sitt liv och nu är änka. Grannen som nyss förlorat sin make. Jag håller andan för varje sida. Jag vill inte veta. Jag vill stanna upp. Jag vill få Fanny att sluta räkna. Jag vill att det ska vara tryggt och gulligt.  Det är det inte, räknandet fortsätter vi folkmängd, valresultat. Räknar man är man trygg. Om Fanny inte räknat eller åkt till sin mormor efter det som hände, så hade inte den här boken tilltalat mig alls.

Efter Ekot när sista ordet tonat ut långt där borta känner jag bara att jag är glad över att jag fått stifta bekantskap med Olivia Bergdahls författande. Det här är en bok som stannar i min hylla och som jag säkert kommer att läsa igen. Jag hoppas jag en dag får möjlighet att läsa mer av denna författare. Hon är värd din tid.


..........................................
Länkar till: , , , , , , adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...