Katedralen vid havet – Ildefonso Falcones

Oj vilken lång bok, lång mest på grund av sitt rika och spännande innehåll men delvis också på långa beskrivningar av Barcelonas gator, torg och katedraler förutom det även politik, aristokrati, och kungar m.m i 1300-talets Katalonien.

Allt detta invävt i en berättelse om Arnaus liv från början till slut (i alla fall nästan). Arnaus far Bernat är en välbeställd bonde i furstendömet Nervarkes Katalonien. Redan på sina föräldrars bröllopsdag avlas Arnau under en våldtäkt, inte av fadern utan av den Slottsherre vilka alla bönder lydde under vid denna tid. För att rädda sin son tar Bernat deras tillflykt till Barcelona i hopp om att de båda skulle få leva som fria män.  

Under Arnours 62-åriga liv i Barcelona sker stora förändringar i staden. Jungfru Marias katedral byggs och den blir på många sätt kärnan i för denna mäktiga roman. Där leker han som barn och lär känna både präst och byggjobbare och där avslutas berättelsen i denna katedral rest av folket med sitt eget blod inklusive Arnous. I denna tid av judeförföljelse, inkvisition, grymhet, slaveri, svält, pest m.m lyckas Arnou bli en mäktig man som aldrig viker ifrån sin kärlek till alla och bekämpar orättvisor. Men avundsjukan och fegheten är stor och så småningom står själv han inför inkvisitionen med dödsdomen hängande över huvudet.

Personligen kunde jag klarat mej utan de långa beskrivningarna jag nämnt ovan men samtidigt väcktes ett intresse för att veta mer om de vackra katedralerna i Barcelona. Men ibland blev det långrandigt med svårighet att förstå och få en helhetsbild av. Sen har vi det där med att lyssna på en bok, jag har så svårt för när inläsaren försöker ”härma” och det blir överdrivet så Johan Rabeus borde låtit bli eftersom han i övrigt gjorde ett bra jobb.

I övrigt en otroligt mäktig roman i en kombination med mycket spänning av historiska fakta blandat med sociala intriger, konspirationer och kärleks-öden. En bok som får en att tänka till, en bok om kärlek, överlevnad, religion och politik. Väl värd att läsas. 

1 kommentar:

  1. Det låter som en bok väl värd att läsas. Men det får väl bli om något år när jag har läst ut alla böcker jag har olästa hemma :-P

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...