Att inte vilja se av Jan Guillou

Har nu avslutat den 4:e boken i Jan Guillous romansvit om de norska bröderna Lauritzen och denna gång befinner vi oss vid sidan av andra världkriget. Den äldste brodern har svårigheter att se vad som egentligen pågår och vill inte ta ställning. Däremot måste han försöka ta ställning till att hans äldste son Harald är SS-officer stationerad i Oslo, äldsta dottern Johanne arbetar inom norska motståndsrörelsen, andra sonen är officer i svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara spion. Att Tyskland inte skulle vinna kriget har han till skillnad från sina bägge bröder svårt att förstå men verkligheten kryper närmare ju närmare 1945 vi kommer och även familjen Lauritzen kommer lida förluster. 

Detta var en seg bok, med massor av "text" jag kunde varit utan. Bitvis fanns väl vissa fakta om hur kriget påverkade Sverige och dess sk. neutralitet. Guillou försöker även skämta till det då och då men det är nåt med denna författare som bara känns tungt och förmätet. 

Adlibris skriver "Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också deras familj, och varje gång det ser ut att ljusna blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden kan man skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva – fysiskt och moraliskt" och det är väl just det som gör den så ointressant (iaf för mig), det är inte hur de rika o välbeställda lyckas kringgå krigets fasor och se till att både mat och vin finns i överflöd samtidigt som de lider de vanliga vedermöder som gäller för alla även i fredstid.

Så mina slutord blir... nä, jag hade förväntat mig mer.

Mina recensioner av de tidigare böckerna i sviten hittar du om du klickar i dessa titlar BrobyggarnaDandy och Mellan rött och svart, dom har fått betydligt bättre betyg av mej än denna  :)

..........................................


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...