Britt-Marie var här av Fredrik Backman

"Britt-Marie var här är en roman om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar. Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än "till salu"-skyltar och en ölstinkande pizzeria. Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap, det är det sannerligen inte. Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna. Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade besticklådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen, men inte för att Britt-Marie ältar!) och en landsbygd vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat."

Äntligen kom den. Fredrik Backmans fjärde bok. Lyckan var snudd på obeskrivlig men ack så kort. Jag försökte verkligen dra ut på läsningens njutning genom att inte läsa alltför långa stycken i taget. Men det var svårt. När jag väl har börjat läsa en bok av Backman så vill jag inte sluta. Hans underbara sätt att använda språket, de mycket levande huvudpersonerna, miljöerna som så lätt visar sig för mig... Listan kan göras evighetslång och kan ändå inte göra böckerna rättvisa. Det jag känner när jag läser hans böcker är obeskrivligt. Skummar man på ytan är böckerna väldigt komiska. Men det finns så mycket under ytan. Det går att dyka mycket djupt ner i handlingen. Jag riktigt känner hur det sätter igång processer inom mig. Känslor som bubblar och tankar som väcks.
Nej, sitt inte här och läs min ofullständiga recension. Se till att få tag i ett exemplar av boken och passa på att njuta för vips är boken utläst och det är dags att vänta på nästa boksläpp...
..........................................

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...