Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson

"Stella Friberg tycks ha allt en kvinna kan drömma om: en makalöst framgångsrik karriär som författare, exklusiv våning på Östermalm, en garderob fylld med designkläder, en charmerande pojkvän, sportbil och häst. Stellas böcker om Franciska Falke, en ung, självständig privatdetektiv i 1800-talets Stockholm, är en succé både i Sverige och utomlands. Nu ska den tionde och sista boken i serien skrivas. Och allt vore gott och väl om det inte vore för en läcka i badrummet.

Det är svårt att få skrivro när Strandberg Bygg & Rör AB drar in och börjar bryta upp golv och borra sig in i väggar för att hitta läckan. Förlaget ligger på inför lanseringen av boken samtidigt som pojkvännen Fredrik, tv-chef och svärmorsdröm, tycker att det är dags att de gör slag i saken och flyttar ihop. Skrivandet går allt trögare och när en serie oväntade händelser inträffar, och media får nys om saken, blir situationen ohållbar.
När det blåser som värst kring Stella faller illusionen om det liv hon byggt upp, och det visar sig hur ensam hon i själva verket är. Föräldrarna har aldrig förstått varför hon slösar bort sin begåvning på att skriva simpla underhållningsromaner, vännerna har svikit i samma takt som hennes framgång har växt och förlaget är bara intresserade av att få ut så mycket som möjligt av sin kassako. Den enda som ser hur hon egentligen mår är Johnny, hantverkaren som råkat kliva in i hennes liv precis när allt börjar rasa."

Bara vanligt vatten är mitt första möte med författaren Kajsa Ingemarsson. Det blir definitivt inte det sista. Jag tycker mycket om hennes sätt att skriva. Det kändes som om jag, på ett mentalt plan, klev in i boken varje gång jag öppnade den. Det var så lätt att identifiera sig med huvudpersonen Stella trots att hon egentligen är väldigt olik mig. Det var lite frustrerande emellanåt med den identifieringen när jag kände att hon betedde sig på sätt som för mig vore främmande eller när hon gjorde saker som hon egentligen inte mådde bra av. När hon var på besök hos sina föräldrar och hennes mamma, och för den delen även pappan, nedvärderade henne på sina utstuderade sätt ville jag ställa mig upp och försvara henne.
Att parallellt med Stellas tillvaro få ta del av Stellas roman som hon skriver på under bokens gång är en riktigt fin bonus. Jag blir sugen på att få läsa böckerna om hennes romanfigur. Å andra sidan avslöjas slutet på den romansviten i den här boken så det vore ganska överflödigt.
Det känns som boken får ett tillfredsställande slut på det mesta från skrivkramp, renoveringskaos, krav från förlag och press, förhållandet till föräldrarna och tack och lov hennes kärleksliv...
..........................................

5 kommentarer:

 1. Jag har funderat på att läsa mer av Kajsa Ingemarsson, har bara läst en (Lyckans hjul) och den gav mersmak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se om bibblan har Lyckans hjul inne imorgon 😃

   Radera
 2. Ja du Gisan... eftersom jag verkligen gillade Lyckans hjul så får jag väl ta tag i denna bok också... speciellt efter att ha läst din recension. Kajsa ger ju helt klart mersmak som Monica uttrycker det. Små citroner gula var ju inte helt fel den heller :)

  SvaraRadera
 3. Små citroner gula har jag sett. Så den blir det nog inte. Men hon har ju skrivit flera 👍

  SvaraRadera
 4. Gillar oxå hennes skrivsätt var länge sedan jag läste något av henne har läst två böcker av henne:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...