Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

"Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För allt jag kommer göra fel. För allt jag inte kommer förstå. För minibussen. Shortsen. "Öl byggde denna vackra kropp"-t-shirten. För att jag försöker high-fajva dina kompisar.
Den här boken är till dig. Om sakerna jag tror att du behöver veta om världen. Om fotboll, Ikea, manlighet, Gud, friterad Snickers-glass och hur man klarar Monkey Island 3. Om försvunna bilnycklar och varför pappa var tvungen att döda den sjungande plastgiraffen.
Mest av allt är det en bok om att försöka vara en bra förälder. För jag vill att du ska veta att jag verkligen alltid gjorde så gott jag kunde.
Ingen googlade mer än jag."


Vilken bok! Jag känner mig nästan golvad. Jag har läst Fredrik Backmans En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt och fullkomligt älskat dem. Det gjorde att jag var rädd att jag hade för höga förväntningar på den här boken. Förväntningarna VAR höga men ändå överträffades de. 
Än en gång blir jag alldeles förälskad i Backmans språk. Han använder orden på ett underbart sätt som får mig att aldrig vilja sluta läsa. 
Genom hela boken har jag småskrattat och suttit med leende på läpparna. Jag älskar hans humor. Samtidigt var/är jag helt tagen av hans otroliga kärleksförklaringar som finns på varje sida. Kärleksförklaringar både till sonen som boken är riktad till men också till sonens mamma.
"För jag vet inte så mycket om kärlek. Jag har bara verkligen älskat en kvinna. Men varje dag med henne är utklädd till sjörövare i magiska skogar fulla av nergrävda skatter. Att få henne att skratta är som att ha lite för stora gummistövlar och få hoppa i den allra största av vattenpölar.
Jag är trubbig och kantig och full av svart och vitt. Och hon är all min färg."
Tänk om jag gått på min instinkt och inte läst Ove-boken för att "alla" sa att den var så bra. Vilken miss det hade varit! Trots att jag har läst ett ganska stort antal böcker i mitt liv, vet jag få böcker som satt så starka avtryck i mig som Fredrik Backmans. Måtte han fortsätta att producera bok efter bok efter bok. Jag vill läsa dem alla...
..........................................

2 kommentarer:

  1. Jag skrev också om den här för bara nån dag sen, och använde mig av samma citat :). Den är verkligen underbar, hans sätt att beskriva träffar rätt i hjärtat hela tiden. Ser fram emot hans nya bok som kommer ut nån gång i höst har jag för mig! :)

    SvaraRadera
  2. Låter härligt med en bok av Fredrik Backman :-) Då kan vi njuta av hans ord igen...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...