Mellan rött och svart av Jan Guillou


Den tredje delen om de norska fiskarbröderna Lauritzen. Historien som började med 3 små fattiga faderslösa pojkar i Bergen men som genom lyckliga omständigheter lyckades ta sig upp här i världen trots en hel del umbäranden och lidanden. Nu är första världskriget precis över och de återhämtar sig sakteligen under det glada 20-talet. 
Storebror Lauritz bor med sin tyska läkarfru i Saltsjöbaden, medan de båda andra bor i Berlin och arbeter tillsammans med sitt stora familjeföretag. Ingen av dem kan nånsin tro att med minnet så nära av den blodiga onskefulla början på århundradet skulle leda till ytterligare och ännu större katastrof... nu hade man väl lärt sig och hela Europa gläds medan Tyskland också börjar komma på fötter igen. Få var de som såg vad som komma skulle... 

Guillous författande är speciellt, jag både gillar och inte gillar honom. Det som slog mig gång på gång var att trots att det är Tomas Bolme som läser var det så mycket Guillou över det att jag liksom både hörde och såg honom framför mig. 

Först slutade jag lyssna för jag blev förrvirrad redan i början men kände att jag ville veta hur det skulle gå för bröderna. Så det var bara att sätta igång igen vilket jag faktiskt inte ångrar. Boken ÄR intressant med en mycket passande titel. Så också de båda tidigare Brobyggarna och Dandy. Jag har lärt mig mycket om tiden innan, under och före de båda världskrigen, om hur det kunde te sig för "vanliga" människor i katastrofens närhet i romanform vilket är mer underhållande än att läsa ren fakta.  Sen är det ju det här med att blanda fakta med fiktion... det flyter inte på riktigt bra, hade jag läst i bokform hade jag nog skummat förbi en hel del sidor...

Men som s
agt, det har inte varit bortkastad tid att lyssna till denna triologi om ”Det stora århundradet”

Klicka här om du vill provlyssna på boken
Recensionerna hittar om du klickar i titlarna Brobyggarna och Dandy 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...