Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald

Sara är 28 år och kommer från Haninge. Amy är 65 år och kommer från Broken Wheel i Iowa. Dessa två kvinnor har brevväxlat i två års tid. Bytt tankar om livet men kanske framförallt om böcker. Deras kärlek till litteraturen är likasinnig. Amy vill att Sara ska komma och hälsa på i USA. Sara åker dit men när hon kommer fram är Amy död.
Broken Wheel är en liten liten stad långt ute på vischan. Men Sara bestämmer sig för att vara kvar. Människorna i Broken Wheel är mycket vänliga och även om de är lite konstiga och extrema så känner Sara att hon har hittat en plats där hon hör hemma, stadens invånare blir hennes vänner och de tar hand om henne.
Med Amys alla böcker startar Sara en bokhandel. Allt för att hon vill sprida litteraturens glädje till resten av staden. Men hon har ju bara ett turistvisum. Vad händer när det är dags för henne att åka hem?

Detta är Katarina Bivalds debutroman. En mysig feel good bok. Fylld med romantik, humor, vänskap och fantastiska textstycken. Och kanske det bästa som genomsyrar boken... kärleken till böcker. Jag väntar med spänningen på att se vad mer hon kan komma att skriva.

"Böcker eller människor, frågar du. Det är ett svårt val, måste jag säga. Jag vet inte om människor betyder mer än böcker - de är definitivt inte trevligare, eller roligare, eller mer trösterika...och ändå hur mycket jag än vrider och vänder på frågan så måste jag nog ändå välja människor i det långa loppet. Jag hoppas att du inte förlorar all tilltro till mig när jag erkänner det här.
Jag kan inte för mitt liv förklara varför jag har den dåliga smaken att föredra människor. Om man ser till blotta antalet så vinner böcker definitivt - i hela mitt liv har jag kanske älskat en handfull människor, att jämför med tiotals eller hundratals böcker (och då räknar jag bara de böcker som jag verkligen har älskat, de som man blir glad av att se, som alltid får en att le oavsett vad annat som händer i ens liv, de som man hela tiden återvänder till som en gammal vän och minns exakt var man "träffades" första gången, jag är säker på att du vet vilka jag menar). Men den handfull människor som man älskar...de är nog faktiskt värda alla de där böckerna"
- Ur Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald.

Endast en sann bokälskare kan nog förstå svårigheten i att välja om man föredrar böcker eller människor. Ibland, ofta, skulle jag nog vilja påstå böckerna. De sviker en aldrig, finns alltid till hands och gör livet lättare för den stund man flyr in i bokens värld.
Men i slutändan så är det ändå människorna.
Hur bra en bok än er så kan den inte ge den värme som en kärleksfull kram ger.
Vad ger det att föredra böcker om man inte kan berätta för någon om dem?
Dela dem med andra?
Ett fantastiskt citat! Vad föredrar du?
Böcker eller människor?

 "Sophy förde boken till ansiktet, fortfarande försiktigt och varsamt, och andades långsamt in genom näsan. Hon log. "Känner du? Doften av nya böcker. Olästa äventyr. Vänner man ännu inte har lärt känna, timmar av magisk verklighetsflykt som väntar."


..........................................

5 kommentarer:

 1. en klurig fråga för jag vill inte välja... men om jag nu måste får det ju bli människor, det är ju ändå dom som förmedlat sina ord, tankar, känslor, upplevelser m.m i de böcker man läser. Och förr fanns ju inte det skrivna ordet, bara berättelser från mun till öra från människa till människa. Så utan människan fanns inte boken eller hur?

  SvaraRadera
 2. Efter Marlene insiktsfulla svar känns det som jag inte har så mycket mer att tillägga. Men så känner att jag nog måste tillägga något. I vissa stunder eller lägen i livet är det absolut böckerna jag väljer eller i alla fall skulle vilja välja. T ex om jag är inne i en mycket bra bok så kan det vara mycket störande att behöva avbryta mitt läsande p g a människor och människors behov...

  SvaraRadera
 3. Gisan, då kan vi ju slå ihop våra svar för jag kan inte annat än hålla med ;)

  SvaraRadera
 4. Om jag fick välja väljer jag böckerna. Det är i dem jag lever det liv jag vill leva... fast det var nog mer förr, nu föredrar jag både människor och böcker. En oslagbar kombination!

  SvaraRadera
 5. Marlene: Ja så gör vi :-)

  Ann-Charlotte: Bra kombo :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...