Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson


"Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad. I Analfabeten som kunde räkna gör Jonas Jonasson upp med fundamentalismen i alla dess former tillsammans med vanföreställningen om olika folks olika värde. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns. Analfabeten som kunde räkna är Jonas Jonassons andra roman. Han är journalisten och entreprenören som efter tjugo år med tidning, tv och kommunikation sålde allt han ägde och blev författare."


Efter att ha läst "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" så visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta när jag öppnade den här boken. Nu har jag läst ut den och vet fortfarande inte vad jag tycker om den. Jo den är väldigt bra skriven. Tankarna går igång av många olika orsaker. Jonas Jonasson är en mycket skicklig författare som kan hålla ihop en så pass spretig story och få den att gå ihop i slutet. Den är både overklig och verklighets förankrad på samma gång. Helt klart en bok som jag rekommenderar även om jag låter splittrad i mina åsikter. Det är härligt med böcker som inte är lika någon annan.
..........................................

1 kommentar:

  1. Hihi Gisan, tack vare att jag kände mig lika splittrad som du har jag inte kommit mej för att ens recensera boken ännu. I övrigt håller jag med dej i allt annat oxå, så inte mycket att tillägga här

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...