Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

"Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det. 

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. 


Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor." 

Fredrik Backman har gjort det igen. Skrivit en bok som inte lämnar mina tankar och känslor i fred. Nej nu fick jag det att låta som något negativt, vilket det inte alls är. Jag älskar att bli så rörd och berörd av böcker som jag både blev av hans En man som heter Ove och av denna bok. Böckerna är väldigt olika men framkallar lika mycket känslor. De växer på något vis fast i mig och breder ut sig i själ och hjärta. Fredrik Backmans sätt att använda ord tilltalar mig väldeliga. Både befintliga ord och de ord som han för in från "Landet-nästan-vaken". 
Handlingen i boken är som en saga för vuxna eller kanske för oss som aldrig riktigt blir vuxna eller vill bli det. Hur han klarar av att väva ihop alla dessa livsöden med varandra och med sagan och verkligheten i boken är en gåta för mig. En gåta som gjorde att jag bara ville läsa mer och mer för att få upplösningen. Samtidigt ville jag inte att boken skulle ta slut. Jag ville läsa mer om Worsen, Britt-Marie, Varghjärta, Alf och alla andra karaktärer som finns i Elsas liv både i sagan och verkligheten.
Tack underbara Marlene för att du såg till att jag fick den här boken i min hand och att jag kommer att kunna ha den i bokhyllan hela livet! För det här är en bok jag MÅSTE ha i bokhyllan. Inte låna eller läsa i form av e-bok. Detta är en "måste ha den inbunden och för resten av livet"-bok.

Här kan ni läsa vad Marlene tyckte om den här boken.
..........................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...