Lögnen på femte våningen av Do Van Ranst

Inte så ofta kanske jag läser ungdomsböcker nu för tiden men som alltid finner jag dom ofta läsvärda även för vuxna. Denna var alltså inget undantag även om den skiljde sig mycket från de favoriter jag en gång haft.

Först trodde jag det skulle bli en smaskig mordgåta, men så småningom började jag se en sjuk kille i yngre tonåren. Sjuk i huvudet skulle jag själv sagt om honom när jag själv var yngre, idag skulle jag nog valt att säga en tonåring med relationsproblem. Hans sätt att tänka och agera är lite verklighetsfrämmande för mig men antagligen finns denna typ av individ bland oss alla i vuxenvärld likväl bland de yngre.

Jeff bor på femte våningen i ett höghus med sin mamma och utvecklingsstöra storasyster Iene. Han är övertygad om att mamman knivmördat pappan och fläcken på vardagsrumsmattan är beviset. Nästan högst upp i huset på de våningsplan de fattigaste bor har han sin irriterande kompis Suleyman. De båda hittar olika ställlen i huset att husera för att slappa, snacka, filosofera, titta på konstiga snubbar och spana på kvinnfolk och bröst. Speciellt när de behöver komma bort från sina egna hem av olika anledningar. Jeff klarar helt enkelt inte av att vara hemma när Harry, mammans pojkvän huserar i hemmet. Harry som vill skicka Iene på hem, Harry som stjäl från mamman... det måste bara finnas ett sätt att bli av med Harry.

Författaren Van Ranst är en av Belgiens främsta barn och ungdomsförfattare och vann även tyska ungdomslitteraturpriset 2007 med Pappa säger att vi räddar liv. Lögnen på femta våningen utsågs 2008 till Belgiens bästa ungdomsbok. Med rätta skulle jag vilja säga. Boken handlar igentligen om nåt helt annat och betydligt viktigare än den först ger sken av. Mobbning, frustation, förväntningar, drömmar, fantasier m.m och kanske mest om mammans och de båda ungdommarnas sådana i den komplicerade tillvaro de lever i. Men slutet gott allting gott :) även om det satt långt inne. 

"...fantasin är något underbart. Eftersom den gör att saker blir möjliga. Även om det bara är i huvudet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...