Blackout - När min hjärna blev min fiende

Att plötsligt få hallucinationer, bli paranoid och få tvångssyndrom för att så småningom följas av epeleptiska anfall och sedan få höra av ens läkare att man kanske tar ett och annat glas för mycket och borde minska på stressen kan ju få en bara det att bli ett psykfall (ursäkta mitt plumpa skämt). Detta är inget skämt, det hände Susannah Cahalan författaren till denna häpnadsväckande självbiografi. Det börjar med 2 inbillade vägglössbett och inom några veckor är hon helt personlighetsförändrad. Snabbt började hon tappa talförmågan, minnet och förmågan att tänka logiskt och lösa de enklaste uppgifter.

Som man redan från början förstår tillfrisknar dock Susannah från denna mystiska sjukdom när hon får rätt diagnos annars hade hon inte kunnat skriva denna bok men resan dit var lång och svår och om hon inte hamnat hon rätt läkare kanske hon idag suttit inspärrad på psyk om hon ens varit i livet. 

Hennes föräldrar vägrade acceptera att deras utåriktade och framgångsrika dotter inte skulle bli sig själv igen och stöttade henne till 100%. Långt senare när Susannah så småningom börjat tillfriskna säger mamman "du blev bara galen... ...du var verkligen helgalen" och börjar gråta och för första gången tillät sig mamman äntligen att erkänna att hon varit livrädd och många gånger tvivlat på att dottern någonsin skulle bli "bra"

Mycket som berör,  inte bara författarens,  utan andra med liknande sjukdom som tar över hjärnan,  men också om pojken som gjorde succé...  inget läshuvud i sitt hemland,  en arab  eller sk blatte som räddat livet på många och blev en av USAs bästa neurologer och den lilla del av hans egen historia fick håren att resa sig på mig. Vad som också berör och som framkommer i boken är att det är många som aldrig får denna rätta behandling utan istället hamnar på psyk eftersom både behandling och vägen till diagnos är mycket, mycket kostsam. 

Det är svårt att förstå och sätta sig in i hur denna enastående författare har varit så helt oförmögen till ett normalt liv när man läser denna bok, som trots detta trauma är fylld av kärlek och humor. Men Susannah har lyckats och med detta kanske fler kanske kan få ett normalt liv tillbaka efter att hjärnan blivit deras fiende. Tack Susannah Cahalan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...