Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman

Spännande, humoristisk, tänkvärd, sorgsen, feel good, hoppfull, annorlunda, underbar, träffsäker, ja listan kan göras lång för jag tror Fredrik Backman lyckats klämma in det mesta av vad en bok kan innehålla i Min mormor hälsar och säger förlåt.  Från första sidan insåg jag att jag kommer älska den här boken. En ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar och en berättelse om hur verkligheten kan te sig för dessa. 

"Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det. 
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär"... "Folk säger att hon är annorlunda. Galen. 
Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.  Detta är en bok om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus (militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar) som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns. Rätten att få vara annorlunda! 

Jag vet inte hur Backman bär sig åt... men det finns nog inte ett stycke eller ens en rad som inte är värd att läsa och begrunda. Hur kan han ha sån känsla för människors både inre och yttre vad gäller språk, tankar, oro, beteende och sen få ner det i en sån här berättelse. Träffsäker är nästan en underdrift... eller som BTJ menar "... och kommer på mig själv med att önska att jag vore en fluga på den Backmanska väggen när skapandet pågår, eller varför inte en parasit i den hjärna som utan problem kokar ihop historier som skulle göra Dr. Seuss avundsjuk."

Lite tyngre, lite svårare än Backmans förra "En man som heter Ove" och kanske långt av alla kommer tycka om denna för kanske måste man ha varit "nära" både små och stora dysfunktionella superhjältar eller bara annorlunda hjältar i allmänhet för att uppskatta den. Jag vet inte men jag hoppas att många läser och tänker om när det gäller rätten att få vara annorlunda... för vi är faktiskt alla ANNORLUNDA på ett eller annat sätt och det ska vi vara stolta över!

Uppdaterat 13 jan 2014: Nu har Gisan också recenserat denna underbara bok, hennes recension hittar du här


10 kommentarer:

 1. Om jag inte varit övertygad innan om att jag vill läsa den här boken så hade jag blivit det av den här recensionen. Nu blir det till att läsa den fortare än kvickt!

  SvaraRadera
 2. Kan du inte vänta liiiite, ska du inte snart till solsidan på besök? <3

  SvaraRadera
 3. Ah, du tänker så :-) Trevlig tanke! Jag avvaktar. Blåbärspözz

  SvaraRadera
 4. Ja, Backman kan verkligen det här med att gestalta karaktärer. Jag vill lära känna dem alla ;)

  SvaraRadera
 5. Så sant Carro... tror han är en av de absolut bästa :)

  SvaraRadera
 6. Hihi Gisan, det var ju menat som en överraskning men dom kommer ju aldrig till skott här nere. Skulle det dröja föööör länge så får vi väl tänka om... Godnattpössss

  SvaraRadera
 7. NU måste jag läsa den, måste gå och köpa den!!! Låter som en underbar bok. Jag vill gärna lära mig mer om att gestalta och gissar att det går att göra genom denna bok. Underbar recension Marlene, jag menar det från hela mitt hjärta!!! Finns den i pocket???

  SvaraRadera
 8. Tvärr A-C ingen pocket ännu. Tack ;)

  SvaraRadera
 9. Din recension går inte av för hackor heller! ska absolut läsa denna, tack!

  Lycke (hittade hit genom persiljas blog)

  SvaraRadera
 10. Tack Lycke, långt om länge ser jag nu din kommentar... hoppas du nu har läst den och fått lov att njuta av Backmans underbara ord

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...