Helvetet inifrån: Femton år i Sveriges största brottsorganisation av Lasse Wierup och Daniel Olsson

"Michael "Mega" Johannesen från Göteborg grät av lycka då han fick veta att han utsetts till fullvärdig medlem i Hells Angels MC. Tre års hårt slit var över och Michael och hans klubbkamrater skulle äntligen få bära döskallemärket, beviset på att de tillhörde mc-världens mest beryktade klubb.

När Michael kort därpå träffade Ebba tycktes hans liv komplett. Hon kom egentligen från en helt annan värld, men lät sig inte skrämmas av de farliga attributen. Där andra såg ett hänsynslöst kriminellt gäng såg hon lojala vänner, färgstarka personligheter och ständiga anledningar till fest.

I nästan tio år levde Michael och Ebba efter Hells Angels regler. Han som en av klubbens kriminella motorer, hon som egenföretagare och partyprinsessa. Att människor mördades och Ebba själv blev hotad av "vännerna" räckte inte för att ifrågasätta sitt val.


Till sist skulle paret ändå ställas inför Hells Angels verkliga ansikte. Deras hus brann ner, ägodelar stals och Michael utsattes för beskjutning - allt för att han ansågs ha svikit organisationens ideal. Av fruktan för sina liv sökte paret hjälp hos samhället. En lång resa tillbaka till en vanlig tillvaro kunde börja.

Från sitt gömställe utomlands ger Michael och Ebba Johannessen sin osminkade berättelse för journalisterna Lasse Wierup och Daniel Olsson. Resultatet är en - även med internationella mått - unik skildring inifrån en organisation där inte ens de egna medlemmarna går säkra. Aldrig tidigare har myten om svenska Hells Angels blivit så avklädd."


Det här är en mycket intressant, fascinerande och skrämmande bok. Att besöka den världen från insidan och veta att det inte är fiktion ger mig rysningar. Att läsa om hur människors gränser för vad som är okej flyttas gradvis och ibland väldigt snabbt är otäckt. Jag kan förstå jämförelsen med sekter som kommer mot slutet av boken. Faktum är att jag har svårt att finna ord efter att ha läst den. Men den är mycket läsvärd. Jag såg den i ett bokställ och läste på baksidan. Så blev det ändå inte av att köpa den. Men så när jag var inne på dito.se och letade efter en annan bok kunde jag inte låta bli att köpa den här också. Det ångrar jag inte.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...