Gilla hata horan av Johanna Nilsson

Jag fortsätter med ännu en ungdomsbok.

Johanna Nilsson är en ungdomsförfattare som jag tycker bra om. Hon skriver på ett lättbegripligt sätt och om ämnen som är ungdomars vardag.

Den här boken har hon skrivit genom ett samarbete med Pocketförlaget och Friends.

Jag måste börja med att säga att boken var mycket välskriven. Man kunde inte sluta läsa det flöt på så bra. En mycket mycket bra bok men med ett väldigt jobbigt tema.
Mobbning. Ingen lätt variant av mobbning heller, om det nu finns sådant.
För mig var boken tung att läsa. Dels för att jag själv varit med om mobbning. men framförallt när man tänker att detta är säkerligen vardag för många ungdomar. I och med sociala nätverk och internet har mobbningen gått från att ske i skolan till att ske dygnet runt, även i hemmet. Det är fruktansvärt! Jag blir upprörd och väldigt berörd av denna bok. Vilket nog också är tanken!

Mycket bra att Johanna Nilsson skriver en sådan här bok. Använd den i skolan för att tala om mobbning. Vart går gränsen? Är det okej att ge igen med samma metod? Hur snabbt sprider sig rykten egentligen?
Det finns lärarhandledning till boken att hämta gratis på Friends hemsida. http://friends.se/gillahatahoran

Boken:
Jonna och Gloria är 15 år. De är bästisar, inte direkt populära men inte heller mobbade. Båda är boknördar. Men inte 100% nörd då Jonna sportar och Gloria håller på med musik.
Robin är coolaste killen på skolan. Alla tjejer är kär i honom. Gloria också, men inte Jonna.
Gloria vill absolut ha Robins uppmärksamhet! Bli vän med honom på Facebook.
Men för att få bli det vill Robin att hon ska skicka bilder på hennes bröst. Jonna blir upprörd när hon får höra det men Gloria har redan skickat.

Efter att ha lussat för lärarna sent på kvällen blir det en efterfest hos en av killarna i 9B. Där dricks det öl och vin och det blir dans. Robin han dansar både med Jonna och Gloria. Gloria är helt lyrisk och bryr sig inte om att Robin tafsar lite. Men Jonna går därifrån när han tafsar. Men nåt hände efter hon hade gått. Dagen efter svarar inte Gloria. Jonna går in på Facebook. Där har det startats en grupp "hata horan" och klasskompisar uppmanas att gilla gruppen. Gloria blir mobbad och kallad hora i skolan, bloggen, facebook, chat. Robin har lagt ut bilderna så alla har sett. På festen tvingade han Gloria att suga av honom. Med klasskompisar som stod och såg på, filmade.

Men det Robin inte anade händer. Någon ger igen med samma metod. Hotar honom, kallar honom hora. Nu finns det två facebookgrupper, "hata horan" och "hata horan 2".

Det hela eskalerar och blir bara värre och värre...


Jag blir upprörd bara av att skriva om boken. Mitt hjärta brister att människor, ungdomar beter sig på det här viset. Tycker att det inte är fel, kränker varandra. Vad har hänt med vår medmänsklighet, vår medkänsla?

Jag var tvungen att läsa den i omgångar. Det blev för jobbigt.
Men läs den! Bli upprörd!

..........................................

6 kommentarer:

 1. Jag läste den här boken för ett tag sen och jag tycker den är riktigt bra. Absolut en bok man borde läsa i skolan, och kanske diskutera kring också. För det där är ju faktiskt vardagen för en del personer.

  SvaraRadera
 2. Nu ska jag berätta en sak för dig Johanna Nilsson står på vuxenavdelningen på vårt bibliotek, är det vanligt? Måste fråga dig som jobbar på bibblan. Ibland blir jag förundrad över ordningen på böcker. Saknar en avdelning, men den tror jag aldrig att vårt bibliotek kommer att ordna med. Det finns på flera andra Stockholms bibliotek men inte vårt. Jag gillar Johanna Nilssons böcker. Har läst ett par av henne.

  SvaraRadera
 3. Ann-Charlotte
  Hon har skrivit för både vuxna och ungdomar. Kanske skulle nämnt det :)

  Så det är ju inte alls konstigt att de står på Hc på ditt bibliotek. Inte en del av dem iaf :)

  Det är ju verkligen individuellt på biblioteken hur man delar in vissa böcker. Eller iaf vart man placerar dem. Man försöker göra det man anser är bäst för låntagarna!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst många av Johanna Nilssons böcker. Min dotter är en bokslukerska och jag läser allt hon läser (nästan) för att vi ska kunna diskutera. Roligt! Den här måste vi läsa. Trots det jobbiga temat. Jag har tre tonårspojkar också och önskar såå att de var bokslukare också. Eller en av dem, 17åringen håller alltid en bok i handen men han "tycker inte om svenska böcker". (Vet inte varför han fått för sig det.) Så han läser bara engelska böcker vilket ju är bra i och för sig men jag tycker han missar en hel del... Fast jag är glad att han läser. Just nu är han inne på den sista av Gameofthronesserien så snart behöver han nåt nytt. Jag har letat fram Charles Dickens på engelska till honom för lite omväxling. Jag älskade att läsa honom i hans ålder. Nå detta skulle inte bli en roman. Jag älskar böcker och nu har jag ju hittat en biblotekerie med mysig bokblogg så jag är så glad! Och vanliga bloggen är också så mysig, precis som ert hem! :D

  SvaraRadera
 5. "Alla tjejer är kär i honom. Gloria också, men inte Jonna. " Så Jonna är ingen tjej då?!

  Själv tycker jag att det är svårt att känna medkänsla med en sådan karaktär som den där "coolaste killen på skolan" / Robin eftersom karaktären verkar så löjligt absurt dålig! Som idiot-killarna i Hipp Hipp Hora filmen ungefär. Som en karikatyr och inte precis en karaktär en kan känna någon medkänsla med! Inte ens tycka synd om..

  SvaraRadera
 6. Förresten.. Hur ska en kille som är bortskämd med popularitet och könsnormer till sin egen fördel ens kunna FATTA vad det är han gör?! Hur ska han kunna känna medkänsla och INSE att det är fe att använda sig av könsnormer till att mobba tjejer?! Så länge han inte blir utsatt för något liknande själv har han väl inte en aning om hur illa det faktiskt är. Att det faktiskt ofta leder till självskadebeteende och ibland till och med till självmordsförsök. Om han inte har gått igenom att vara utsatt för mobbning själv!

  Jag säger inte att mobbning är ok, men när mobbare plötsligt själva blir utsatta för sin egen behandling kan de åtminstone få sig en tankeställare om vad det faktiskt är (mobbning)som de själva drivit på. Först då inser många nog allvaret i vad de faktiskt har gjort och kan be om förlåtelse ÄRLIGT. och bli sant motiverade till att lägga av med att mobba andra!!! Det är nog tyvärr oftast så att det KRÄVS egen erfarenhet för att folk ska vakna och inse vad de har gjort eller ens kunna förstå eller på allvar bry sig om en annan...

  När någon som är snäll och inte skulle mobba andra blir mobbad tjänar ingen någon positiv utveckling på det. Det leder väl bara till depressioner och självmord och i värsta fall skolskjutningar! Att det skulle bli som i den här boken att mobboffret får någon form av upprättelse? av att mobbaren sedan blir mobbad verkar inte särskilt trovärdigt enligt mig..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...