En man som heter Ove av Fredrik Backman

"Ove är 59. Han kör SAAB. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt.

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden."

Så har då även jag läst boken om Ove som "alla" pratar om. Jag vet inte vad jag hade väntat mig. Bara inte just det här. Som så ofta så blir jag skeptisk när "alla" pratar om en bok som precis "alla" har läst. Så bra kan den inte vara. (Ack så rätt jag hade t ex med 50 nyanser-böckerna). Men den här boken var/är verkligen så bra som jag hade hört.
En bok så full av humor, värme och sorg i all sin komplicerade enkelhet. Ove är en man som det nog skulle vara lätt att älska att hata. Men han blir väldigt intressant när man får se livet ur hans vinkel.
Fredrik Backman har ett underbart sätt att skriva på. Han hanterar språket på ett sätt som gör boken väldigt lättläst, melodisk och kantig på samma gång. Otaliga är gångerna då jag skrattar gott, högt och länge åt olika skeenden i boken. Men stunderna då jag sätter skrattet i halsen och känner sorg är inte få de heller.
Nu har ju "alla" läst den här boken. Men för er som inte råkar höra till "alla" har jag bara en sak att säga: Läs den! Marlene kallar Ove en tjurskalle att älska... du hittar hennes recension här


3 kommentarer:

 1. Jag var precis som du och tänkte att så bra kan den ju inte vara. Sedan blev även jag drabbad av Ove. En fantastisk bok som får mig både att skratta och gråta.

  SvaraRadera
 2. Drabbad av Ove har även jag varit =) hihi
  Den är kanooooon!!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 3. Då har du verkligen en bok att se fram emot (livet efter dig)

  Den hör boken är däremot en bok som jag känner att jag kanske måste testa.
  Jag är lite som du. Man blir nästan anti nät ALLA pratar o, boken. Så jag brukar vänta tills det dör ut och sen läsa.
  Sen när jag berättar om hur bra den var så säger alla jag sa ju det :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...