Springfloden av Rolf Börjlind & Cilla Börjlind

"1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron.

2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden."

Rolf och Cilla Börjlind var ett nytt deckarpar för mig. Till min glädje ser jag dock att de har skrivit fler böcker. Jag är redan sugen på att sätta tänderna i ännu en bok av dem. Det var spänning från första stund i den här boken. Tvära kast mellan företagsledare och hemlösa, Sverige och Mal Pais (Costa Rica), år 1987 och 2011. Trots de många skiftningarna mellan personer, platser och tid så är det mycket lätt att hänga med i handlingen. Det kan ha att göra med den maniska bladvändningen som spänningen skapar.
Ett stort plus i kanten för den helt oväntade avslutningen på boken. Trots mycket spekulationer om både det ena och det andra under bokens gång så hade jag aldrig ens snuddat med tanken vid detta...

..........................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...