I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund

"I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, "I kroppen min". Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg blir nu bok.

"Jag fick beskedet på en torsdag, strax innan jag skulle äta pannkakor. Men det började långt innan dess. Så klart. Jag ska försöka berätta. Jag ska försöka.

Och redan där misslyckas jag. Har skrivit och raderat alldeles för länge nu. Det här är nog en självisk bok. Skapad av mig själv. För mig själv. Och om du vill läsa får du gärna göra det. Men det här är mitt sätt att hantera den här situationen. Mitt sätt att tygla det som har tvingat sig in i mitt liv. Som jag måste leva med. Jag hade tänkt berätta hur allt började, hur jag har tänkt sedan den där torsdagen. Jag hade tänkt berätta om vilka känslor som har osat, fräst och dundrat inom mig. Men jag orkar inte vara saklig. Inte vara föredömligt dramaturgisk i berättandet. Inte nu. Kanske senare.

Men det finns något som jag måste berätta. Och om det upprör någon att det var på det här viset som ni fick reda på det, så är jag ledsen för det. Förlåt. Men ingen är mer upprörd över det här än jag. Jag lovar. Det finns något som jag måste berätta. Jag har cancer.
Allting har förändrats. I morgon börjar min cellgiftsbehandling. Och den där torsdagen åt jag mina pannkakor kalla." 

I kroppen min är den mest motsägelsefulla bok jag läst på länge, kanske till och med någonsin. Det är otroligt att en bok kan vara så vacker och vedervärdig på samma gång. Hur kan en bok om en ung man med en dödlig cancerdiagnos då vara vacker? Det påtagligt vackra är omslaget som faller mig helt i smaken. Men framförallt är det Kristian Gidlunds sätt att skriva, att hantera språket. Trots alla hemska behandlingar, smärtor och biverkningar han beskriver och den ständigt närvarande döden i hans liv lyckas han förföra mig med sina ord och meningar. Med rinnande tårar har jag läst mig igenom denna bitterljuva bok. Jag ville inte att den skulle ta slut. Önskade gång på gång att jag skulle få läsa att det trots allt kommit ett genombrott som gör att slutet inte blir det förväntade. Men så blir ju inte fallet. Idag när jag läst ut boken finns Kristian fortfarande i livet. Men han och hans band Sugarplum Fairy har för två dagar sedan ställt in två spelningar på grund av hans ohälsa. 
Jag fick tipset om den här boken av en tjej som jag delade sjukhussal med i somras. Hon hade precis börjat i den men pratade så gott om den. När jag sedan några dagar senare hörde Kristians sommarprat så var det ingen tvekan. Den här boken skulle läsas och definitivt köpas. Både för att 10:- av varje såld bok går till Cancerfonden och för att jag redan då visste att det var en de böcker som jag vill ha kvar i bokhyllan när jag läst ut den.
..........................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...