Och bergen svarade - Khaled Hosseini

Ännu en underbar men hjärtslitande och djupt rörande släkthistoria  från författaren till Flyga drake och Tusen strålande solar, Om föräldrar och barn och bröder och systrar. Människor som älskar, sviker och förlåter, som är i stånd att döda men också att ge sina liv för varandra. Om hur de val vi gör ekar genom generationer. I den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan säljer Sabor sin fyraåriga dotter Pari när han inte längre kan försörja sin växande familj. Pari och hennes bror kommer för alltid att känna saknaden av varandra, och skulle de ändå mötas igen är det kanske redan för sent. 

Kanske rördes jag inte lika mycket av denna som de två andra där Flyga drake fortfarande är min favorit (letar och letar här i bloggen men tydligen läste jag den innan jag började bokblogga så ingen recension finns. Men en sak kan jag säga att det var en av de bästa böcker jag läst) 

Så... till Bergen svarade som startade med den underbaraste (men skrämmande) och tänkvärda lilla saga som bara den hade räckt till en hel liten bok men utgör temat för boken; att tvingas välja och sedan kanske glömma valet som gjordes oavsett hur det affekterar alla andra (och sig själv) då och i framtiden. Efter att Sabor sålt sin dotter Pari vävs människor, platser, kulturer och känslor samman i ett mönster både i tid och rum som sträcker sig långt utanför Afghanistans gränser där ingen kan lämnas oberörd. Som en våg där efterdyningarna nu skvalpar runt vristerna och drar sig tillbaka vid fötterna...

Som de tidigare böckerna facineras jag av Khaleds språk och de känslor han förmedlar... så underbara, rörande och målande. Se bara på dessa vackra ord om livets slut när minnet har svikit "utsliten och vilse mödosamt på väg igenom en öken där stigen bakom honom är täckt av alla dom blanka små skärvor som livet har berövat honom"

"om kulturen var ett hus, då var språket nyckeln till ytterdörren och alla rummen därinne... utan den blev man hemlös och vilse i sin egen identitet" 


..........................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...