Gryning över Kalahari - hur människan blev till

Gryning över Kalahari är den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp Homo sapiens, kanske 10-20000 individer som levde i Afrika för 150000 år sedan, spred sig över hela jordklotet. Och förändrade det för all framtid. 

"...det finns inget roligare än att komma på att man själv haft fel så man kan utveckla sitt tänkande, det tror jag är grunden för den allra bästa vetenskapen, att ha förmågan att med öppna ögon fråga sig om det kanske ändå trots allt inte kan vara tvärtom" 

Detta citat i en intervju med författaren Lasse Berg, av Philip Tobias Professor Emeritus i anatomi och mänsklig biologi och denna bok bör man läsa med öppna ögon och kanske upptäcka att allt inte är vad man tror (eller vad man fått lära sig) det vara. För tänk om apan bonobo (Pan paniscus) hade varit lika känd som chimpanen (Pan troglodytes). Då hade bilden varit helt annorlunda. 

Samtidigt handlar boken inte endast om vårt ursprung utan också om vårt beteende i sociala situationer. Alfahannen har utnämnts av många på toppen av apberget till en metafor för hur naturen vill ha det, vilket föranleder den amerikanska feministen dr.Susan Block att uppmana oss till att istället befria vår inre bonobo - eftersom man inte kan kriga när man får orgasm. Ovan är bara ETT exempel på inslag i boken om vårt beteende som fick mig att tänka på hur vi indirekt styrs av vetenskapens upptäckter och populära vågor oavsett om dom har rätt eller fel och att vetenskapen långt ifrån alltid har rätt men hur det kan användas för maniulering av mänskligheten (obs, detta sista är mina egna tankar och värderingar och kanske inte uppskattat av alla men jag kan ju också ha fel och får isf utveckla mitt tänkande ;)  eller som författaren själv skriver är det inte ens givet att det som är naturligt är bra.

Aldrig trodde jag att jag skulle lyssna till en dokumentärbok, men dels intresserade mig ämnet dels så berättar författaren och forskaren Lasse Berg på ett lättförståligt, fantasieggande och intressant sätt med djupt personlig sammanfattning och en glimt i ögat av humor. Oftast är en sådan bok något man läser lite i då och då men denna var så välskriven och intressant att det blev ett sträck-lyssnande. Kapitel, ämnen och de olika jämförelserna presenteras på ett perfekt sätt... i en resa över de stora kontinenterna tillbaka till vårt ursprung bland pygmeer, regnskogar och primater m.m guidar författaren med säker hand.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...