Hungerspelen, Fatta eld och Revolt en trilogiVärsta boken att börja lyssna till vid sovdags... det gick inte att somna så spännande var första delen "Hungerspelen" i denna gastkramande framtidstrilogi om liv och död av Suzanne  Collins. När fjortonåriga Katniss Everdeens lillasyster Prim väljs ut till att delta i detta spel som anordnas av huvudstaden för att bestraffa och kontrollera invånarna för tidigare revolter kan inte Katniss göra annat än att ta lillasysters plats i ett spel där endast 1 kan vinna. Men hur ska det gå till och dessutom tvingas döda sina nyfunna vänner... som sagt, spänningen var så hög att jag fortsatte sträcklyssna nästa dag tills jag fick veta hur det gick.

Så var det bara att sätta igång med del 2 "Fatta eld" och jag vet inte vad jag förväntade mig men inte riktigt detta, Katniss överlevde som jag vågar berätta eftersom det ju är hon som är huvudpersonen :) Nu börjar det höjas röster (eller snarare viskas)  om revolt mot regimen men regimen är smartare än så, de kontrollerar media och kan därmed få saker att se ut som dom vill och även anordna ett nytt hungerspel där oddsen mot Katniss är lika med noll.

I tredje delen "Revolt" har jag börjat skönja hur författaren har tänkt och jag får rätt i det men trodde inte att det skulle ske med hjälp av ytterligare ett hungerspel...

Kanske var de 2 senare böckerna inte lika spännande som den första, för spelen kände jag ju nu till, men de båda andra måste till för att komma till sensmoralen i trilogin och det var de 2 sista som fick en att börja fundera på både det ena och andra.

På baksidan av boken kan man läsa hur "Hungerspelstrilogin" jämförs med "Flugornas herre" och många tankar har flugit i mitt huvud om makt, globalisering och medias (både sociala och de mer traditionella) påverkan på oss människor. Vad ville Collins förmedla? Jag googlade runt lite och hittade (i mitt tycke) denna ypperliga artikel på afonblandets hemsida som sammanfattar "Hungerspelen" på ett härligt sätt :)

ps. Jag såg filmen direkt efter första boken och måste för en gångs skull säga att den skildrade det hela perfekt med några få undantag av specifika händelser. Därmed fick jag mer visuella bilder när jag läste de 2 efterföljande vad gällde kapslar, skepp och hur spelen manipulerades så det gjorde inget att se den i så tidigt skede snarare tvärtom för ovanlighetens skull

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...