"Varför vara lycklig när du kan vara normal?...det frågar sig Mrs Winterson när dottern äntligen tror att det finns en öppning. Det blir tyst, för det finns ingen öppning, Jeanette får leva med sin homosexualitet utan att bli förstådd.  I hela sitt liv söker Jeanette efter att bil accepterad av sin mor. Är hon själv dolt lesbisk? Är en fråga en vän ställer sig när hon får reda på att Jeanetters mamma sover när maken är vaken. Är det därför de adopterade Jeanette. I sin tidigare bok som kom ut när Jeanette var 25 år berättar hon historien om en flicka, kallad Jeanette och hennes uppväxt i ett frireligiöst hem och hur man överlever som homosexuell. I boken "Det finns annan frukt än apelsiner" berättar Jeanette Winterson om sin uppväxt på ett halvbiografiskt sätt. Som jämförelse kan jag säga att den boken är lättsammare och har en galghumor som roade mig."Varför vara lycklig när du kan vara normal" är en kärleksförklaring till litteraturen, till ordet och som genomsyrar hela Jeanettes liv. Utan litteraturen hade hon aldrig överlevt. (min tolkning). Det är en förklaring till viljan att leva sitt liv och vara den man är. Jeanette söker lyckan, hela tiden letar hon efter det som ska få henne att leva och älska den kvinna . Jeanettes  uppväxt har fört med sig att hon känner  att hon inte vet hur man gör när man lever tillsammans, hur man älskar någon så ovillkorligt att man bara vill var med den personen.

Samtidigt en grym berättelse om en tyrann till mor, om att bli utelåst hela nätter, om brända böcker, om att växa upp i ett frireligiöst hem. Om att finna sin identitet, kärleken, sökandet efter en mor, om ett eget hem. Det är en berättelse om litteratur som blir en ledstjärna i livet för att finna sin egen väg.

Det här är en bra och välskriven bok om livet. Jag grät mig igenom de första sidorna, jag stannade upp och ville inte läsa vidare. Jag blev skrämd och vågor av känslor föll över mig. Det är tur att jag hade modet att läsa ut denna bok och hålla mitt eget huvud någotsånär ifrån avgrunden.  För det krävdes mod för att själv inte fastna i minnen. Jag tycker boken ska läsas av alla de som är det minsta intresserad av relationer som inte fungerar och om sökande av identitet. För vem var egentligen Jeanette och vem hade hon blivit om inte Mrs Winterson och hennes make hade adopterat lilla Jeanette?

Läs den för språket. Jeanette Winterson skriver inte som andra. Hon skriver som hon är. Rakt upp och ner, med ett språk som inte är tillkrånglat men ack så vackert och berörande. Det här är en av få böcker som jag skulle önska att jag fick möjligheten att diskutera  med författaren. Tyvärr bor hon i England och min engelska är inte tillräcklig för allt det jag vill säga. Jag är glad att jag hittade henne om så bara i bokform. Tack. Tack för att du finns, Jeanette Winterson och förhoppningsvis gläder mig med fler böcker i framtiden. 


..........................................

4 kommentarer:

 1. Den här boken är helt fantastisk! Ett av guldkornen 2012. Läs den. Älska den.

  SvaraRadera
 2. Jeanette Winterson är bara så bra!

  SvaraRadera
 3. Fantastisk bok, jättespännande författare! Och en av de bästa titlarna någonsin (fast hemskt att det är ett äkta citat)

  SvaraRadera
 4. Det gör mig så glad när ni har tid att kommentera, det är alltid roligt och givande :)

  Sanna, det är en hemsk titel på en bok eftersom det är äkta som du säger. Jeanette Winterson är en fantastisk författare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...