Karin Alvtegen X 5 som börjar på S

Det kanske inte är de senaste utgåvorna i literaturens värld jag ägnat mig åt den senaste tiden men det finns en anledning som du kan läsa i min recension av Saknad (klicka här). 

När jag så startade min Alvtegen-maraton trodde jag först att det fanns så många gemensamma nämnare i alla att jag kunde slå ihop alla i ett enda inlägg. Men jag bedrog mig. Alvtegen är skickligare än så. Varje bok är verkligen sin egen historia och alla blir lika oväntade som angenäma att lyssna eller läsa till.

Men  några saker är lika... författarens otroligt rika och underfundiga underbara språk, vilket inte minst märks då hon lyckas få in lite humor ibland trots dessa ganska mörka sidor. Alvtegens skicklighet att överbrygga då och nu, här och där, dom och andra, fakta och fiktion osv är också återkommande i alla böcker. Oj, höll på att glömma - spänningen, det går inte att sluta läsa för inget är självklart i dessa böcker minst av allt slutet, tänker alltid hur sjutton kan detta sluta väl?

Det som i övrigt är den gemensamma nämnaren är väl att de alla på något sätt handlar om ångest,  att få förlåtelse- antingen från gud, familj eller vänner, upprätthålla skenet, hämnd, två öden (eller fler) som till slut sammanflätas, många gånger kommer ånger o ändringar försent. fasansfulla hemligheter, svek, lögner och död.  Så långt likheterna, varje bok är unik i sin historia och väldigt oväntad. 

Skuld läste jag för länge sen och minns att jag då inte hade fattat att det var en kvinna som skrivit, jag trodde det var en man och blev väldigt imponerad. Att jag sedan fick en egen stor behållning genom egen ny förståelse av män (en positiv sådan) och deras känsloliv och tankar visar väl hur pricksäker Karin är.
När det gäller Svek facinerades jag över hur Alvtegen lyckades beskriva de olika karaktärernas syn och tankar på det som händer dem... däremot gillade jag inte slutet i denna, det kom så abrupt och romantiker som jag är ville jag ha en annan ände ;)
Skam  blev den bok som fick mig att inse att jag inte vet vad som väntar. Här finns liksom inte det uppenbara mordet eller hämnden. Men men... oj, den fick mig att tänka på vad som kanske döljs i våra medmänniskors inre... vi vet sällan varför något är som det är och vi ska nog försöka låta bli att döma och ha förutfattade meningar utan istället försöka förstå och hjälpa. 
Skugga (provlyssna här) är det medaljens baksida som målas upp i en spännande thriller. Vilket pris är människor beredda att betala för att uppnå odödlighet.Som vanligt finns där hur mycket som helst på och mellan raderna till eftertanke. Så kom jag till slutet och rös vid de ord som sas.

Har du aldrig läst Alvtegens böcker förut så är det nog bara att säga: Gör det, om du vill ha spänning och massor mellan raderna om hur människan kan funka i olika situationer p.g.a antingen arv eller miljö och vilka konsekvenser det kan få om det vill sig riktigt illa. Gisan har recenserat en av de senare klicka här och läs.

Till Karins egen hemsida där du kan läsa lite mer om hennes olika böcker och hur dom kom till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...