"A" en bok om livet, cancer och kärlek


"A" är Anna Bensons fortsättning på "C" boken som handlar om kärlek, om en kärlek som skulle övervinna allt men där sjukdom och svek skred in. Anna Bensons två självbiografier handlar om  hennes förhållande med "C", en kvinna som är nästan dubbelt så gammal som hon själv. "C" är känd inom politiken. Anna lovar att aldrig någonsin avslöja vem hon är något som Anna till att börja med har svårt för. Hon vill bara berätta för hela världen hur underbar C är.

"A" är en sorgesam livsberättelse, om att finna sin identitet och om att inte förstå varför en sjuk kvinna drar sig undan. Varför vill hon inte ha Anna vid sin sida när det är som svårast. Anna förstår inte, känner sig övergiven och sviken. Hur C tänker och varför hon väljer att kliva undan, inte leva mer än för sina barn och sitt barnbarn får vi som läsare aldrig veta. Jag kan bara gissa att C inte orkar, vill inte visa sin svaghet för hon vet att hon ska dö. Hon vill kanske bespara Anna den svåra tid som kommer.

Anna träffa "A", som hon får ett löst förhållande till. Det är naket och underbart som Anna själv skriver. Det vill sig bara inte riktigt, Anna kan inte släppa C. Anna träffar fler kvinnor, flator som hon blir vän med. Men vem är hon själv? Är hon Anna som bara råkade bli kär i en kvinna en gång eller är hon lesbisk. Frågorna Anna ställer sig är många och boken ger aldrig något mer svar än att Anna är Anna som älskar och inget annat. Det räcker kanske med det.

Jag har tidigare recenserat "C" och fick då den uppfattningen att C redan då gått bort i cancer. Att nästa bok skulle handla mer om Annas förhållande till A tog jag för givet, istället känns boken som en lång transportsträcka av känslor runt sjukdomen och runt hennes eget förhållande till C.  Där A blir en biperson för njutning eller för att hitta svar på frågan som Anna ställer sig vem är hon sexuellt.

Nu måste jag säga att jag tyckte om boken. Den ger en bild om hur svårt det kan vara att vilja finnas till för en annan men inte få tillåtelsen. När man så gärna vill. Anna fyller sitt tomrum genom att besöka klubbar och fördjupa sig i sin konst. Trots det skymmer C allt det hon gör, det finns bara EN kvinna och det är C. Hon målar tavlor. Kvinnor. För att fly?

Nu hoppas jag av mitt hela hjärta att Anna Bensons nästa bok, som jag tror hon kallar "M" kommer att berätta om att hon funnit sin plats på jorden och sin människa i livet. Sin identitet för jag hoppas innerligen att hon inte väljer att vara sin sexuella läggning, hur den än ser ut.

Det känns på något vis svårt att tycka till om en biografi, det är någons liv det handar om. En människas liv. Biografier borde inte recenseras utifrån hur de är skrivna, språket. utan bara från vad boken ger. För mig gav den en insyn hur svårt det kan vara att leva nära och långt ifrån en mycket sjuk människa. Jag tycker om Annas sätt att beskriva C och A, om platser som jag känner till men aldrig varit till. Det ger åtminstone mig liv till boken. 

Som vanligt snodde jag bilden från: http://www.annabenson.se/  för övrigt en trevlig blogg!

.......................................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...