Skum kanin med ananassmak: Särskrivningar och andra språkgrodor

"Särskrivningar - varför gör de så fruktansvärt ont?
Frågan ställdes till de drygt 65 000 svenskar som anslutit sig till Facebook-sidan "Sverige mot särskrivningar". Svaret blev tydligt: "Det är fult och det är fel!"
Författarna bakom Skum kanin med ananassmak - särskrivningar och andra språkgrodor har en lite mer nyanserad bild av problemet: "Det är visserligen fel, men det kan bli extremt roligt."
Den här boken är fylld till brädden av roliga särskrivningar och andra galna språkgrodor, hämtade direkt ur verkligheten. Felaktigheterna smyger sig nämligen in överallt: i tidningar, reklam, butiksskyltar, menyer, till och med i trafiken.
Författarna Stellan Löfving och David Stark driver sajten Skyltat.se och har under snart fyra års tid samlat på sig ett digert bildarkiv med lustigheter. Till Skum kanin med ananassmak har de, tillsammans med sina besökare, valt ut de allra roligaste språkgrodorna.
Finns det verkligen någon som serverar pitt i panna? Hur illa kan det gå med Google Translate? Och vilken maxhastighet gäller för cyklar i cykelställ?
Den här boken ger svaren på dessa ytterst viktiga frågor.
Författarna tittar också närmare på särskrivningshatarnas mest älskade hatobjekt, en "brun hårig sjuk sköterska". Finns hon på riktigt? Svaret på den frågan avslöjas i boken. Kanske ..."


Då det bor en liten (stor skulle nog en del säga) språkpolis i mig så var den här boken ett måste. Efter att ha följt Facebooksidan Sverige mot Särskrivningar med mycket nöje så visste jag lite vad jag hade att vänta mig. Men att jag skulle skratta så hejdlöst som jag gjorde hade jag inte väntat mig.  Tanken var att jag skulle läsa korta avsnitt för att dra ut på glädjen. Men det var omöjligt. Första halvan läste jag direkt då jag öppnat paketet då posten kommit igår. Andra halvan läste jag vid läggdags. Hade grannarna ringt störningsjouren så hade jag inte blivit förvånad. Jag skrattade verkligen högt och tårarna rann ohejdat av skratt. Det här är en bok som kommer att läsas om och om och om igen :-


..........................................

6 kommentarer:

 1. Låter som en rolig bok, man kan provläsa på adlibris vilket jag gjorde och fick ett gott skratt. Lägger även denna till min redan milslånga lista ;) Tack Gisan, annars hade jag nog missat denna bok.

  SvaraRadera
 2. Hihi... kan nästan se dej framför mig Gisan, en bok som denna klart du inte kunde annat än sträckläsa och skratta, kanske t.o.m förfaras då och då. Jag kommer göra det samma när jag har boken i min hand för även om jag inte är nån språkpolis (eller jo lite är jag nog)så älskar jag språk och skrattar gott åt språkgrodor, sär stavningar (hihi) irriterar mig dock om dom finns i text jag läser på "riktigt"

  SvaraRadera
 3. Otroligt kul att läsa din recension. Tack!
  /David, en av "författarna"

  SvaraRadera
 4. Popfabriken/David: Tack själv för alla skratt ni bjuder på! Kommer köpa fler ex för att ge bort. Delad glädje är ju dubbel glädje :-)

  SvaraRadera
 5. Det var förstås kul att höra :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...