"Glada hälsningar från Missångerträsk!" Martina Haag


Två systrar, två liv, storstad, lantliv men vem lever egentligen det allra bästa livet? Systern Lotta med tre barn, make och svärfar som ägnar dagarna åt sitt plingelingeling när han vill ha hjälp. Systern Lotta som kommit på den geniala idén att hennes syster kan "vakta svärfar" medan hon far till Paris med sin man för att rädda äktenskapet som varit dött i ett år. Barnen får mormor i Stockholm ta hand om.

 I Stockholm bor systern, Nadja. Singel och barnlös. Hon börjar bli desperat och står i kö för att få adoptera, som ensamadopterande. Då händer det som inte får hända - plötsligt är Nadja helt barnlös och kastad ur kön. Reglerna i adoptivlandet har ändrats. Nadja behöver en make och det fort. Barnlös, singel och på gränsen till ekonomisk kris befinner sig Nadja på ett flygplan upp till Missångerträsk. Lotta har ordnat allt. Nadja ska få sitt barn bara hon gifter sig, men hon har bara knappt en månad på sig.

Hur ska det gå för Lotta och Nadja?  Får Lotta tillbaka sitt liv med maken och blir det något giftermål för Nadja?

Martina Haag är Martina Haag lättläst, rolig och svängningarna i boken går med rasande fart. Jag har gillat hennes stil att skriva sedan jag läste hennes första bok. "Glada hälsningar från Missångerträsk" ska bli film med Martina själv i huvudrollen.

Nu händer det som inte får hända. Jag slukade denna bok, skrattade åt alla dråpligheter och missförstånd. Jag tycker om boken trots det saknar jag ord. Hur beskriver man en bok som denna? Vad tycker jag? Jag älskade de norrländska kontra stockholmska fördomarna. Den tysta sträva norrland och det mer flärdfulla och livliga Stockholm. Jag kände ödsligheten i norr, den kalla vintern där skogen tyngs av snö och avstånden inte är som i Stockholm. Hetsens Stockholm som jag aldrig gillat. För i norr ordnar sig allt sinom tid, i Stockholm blir det katastrof. Jag älskade röran, missförstånden, de tysta stora och bruset av storstaden.  Så på något vis har jag trots allt satt ord på vad jag tyckte.

"Plingelingeling" för här kommer Martina Haag rusande, med renar, snöyra, stor tystnad, barnlöshet , familjeproblem och bruset från storstaden, om du nu inte redan läst. Läs och läs en gång till! Martina kan man inte få nog av. Jag tror faktiskt Martina plötsligt blev en symbol för alla oss som (hm) råkade gå ut grundskolan med nästan inga betyg alls. Det fanns liksom viktigare saker som att rita hästar i marginalen! Tack för att du skriver Martina Haag. 

..........................................

2 kommentarer:

  1. Åh så underbart rolig den boken låter. Så hamnade ännu en bok i läslistan som blir allt längre och längre, men humor och mänsklighet kan man nog inte få för mycket av.

    SvaraRadera
  2. Wow vilken recension! Saknar ord? Nej det tyckte jag inte att du gjorde alls :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...