"Det finns annan frukt än apelsiner" Jeanette Winterson


Jeanette Winterson är född 1959, adopterad  och växte upp i syfte att bli missionär för Elim Pentecostal Church. Hon började redan vid sex år ålder skriva predikan och evangelisera. Hon växte upp i Accrington. Vid 16-års ålder bekänner hon sig som lesbisk och lämnar sin familj och kyrkan. Hon börjar snart efter detta att studera på college i Accrington för att senare läsa engelsk litteratur i Oxford. "Det finns annan frukt än apelsiner" kom ut 1985.

"Det finns annan frukt än apelsiner" är en berättelse om ohejdad kärlek, om hängiven religiositet och om vikten att definiera sig själv i en värld där synden och där viljan att  driva ut demoner är starkt levande i vardag som helg. Det finns en demon för allt. Jeanettes mamma styr sin dotter med järnhand, det är bönemöten och på söndagarna hänger ett täcke över teven. Apelsiner är boten för allt, det finns ingen annan frukt säger Jeanettes mamma. Den enda frukt som finns som inte innebär synd. Boken har en härlig galghumoristisk ton som jag föll pladask för.

"Det finns annan frukt än apelsiner" är den första bok jag läst av Jeanette Winterson. Jag hade fått intrycket att Winterson skulle vara både tung och tråkig men fann till min förvåning att hon är rolig, hon bjuder på sig själv och skrattet är inte långt borta. Jeanette lever för Gud, de sjunger sånger som är gudfruktiga och lilla Jeanette ska hållas borta från sådant som är syndigt som de två damerna i butiken som lever ihop. Jeanette får inte besöka dem mer när mamman förstår "vad som pågår i det hushållet". Som tur är Jeanette är en flicka som ifrågasätter så småningom, som funderar över både det ena och det andra. Det hon inte kan förstå är varför det är så fult, syndigt och fruktansvärt att älska en människa. För inte kan det vara så att det verkligen är demoner som drabbat henne?

"Det finns annan frukt än apelsiner" som tog mig med förvåning. Galghumorn föll mig i smaken. Jag kan se lilla Jeanette som blint tror på de vuxna, skriver predikningar och håller predikningar i kyrkan familjen är medlem i framför mig. Det som jag kan tycka är lite underligt är att hennes pappa är så frånvarande. Däremot är kyrkliga vänner påtagligt närvarande. Men där finns även de som vill skydda Jeanette, speciellt då de uppdagar att hon gillar kvinnor på fel vis. Hennes mamma framträder som en rättskaffens kvinna, som genom Gud fått det hon vill ha av livet. Det konstiga är att framför mig står en kvinna, bastant med förkläde och blommig klänning, troligen är den bilden helt fel. Men de finns de som tycker hon är underlig och där mellan raderna förstår jag att de egentligen tycker att Jeanette är i fel familj. Att Jeanette väljer att lämna familjen känns på något sätt bra men samtidigt är det väldigt sorgligt att en ung människa ska behöva förlora sin familj för att hon i deras ögon bär på den hemskaste synden av alla: att vara lesbisk. Demoner som anfallit dottern tycker kyrkan och de ska drivas ut till priset av förnedring. Kommer Jeanette att återvända? Vad händer med församlingen?

Jag har läst mig igenom ett antal böcker med detta tema det senaste halvåret och de flesta har fått mig att tänka efter hur vi är mot våra medmänniskor. De kvinnor som skriver dessa böcker har mycket att säga och de ger åtminstone mig en klarare bild av att kärlek behöver inte vara av traditionellt slag. Jeanette Winterson, Mian Lodalen, Jessika Berglund och Louise Boije af Gennäs utan dem skulle litteraturen stå sig fattig. Så läs gärna böcker av dessa författare och stig in i flera olika världar under samma tema.


2 kommentarer:

  1. Åh vad jag älskar dina recensioner, A-C! De är så levande och beskrivande att jag verkligen känner vad du känner för boken. Är mycket mycket sugen på den här boken...

    SvaraRadera
  2. Gisan, det värmde! Den här boken är underbar. Jag har köpt hennes senaste en biografi. Tänkte sätta mig med den snart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...