Allt för Frankie av Maeve Binchy

"Emily kommer till Irland för att söka sina rötter och hamnar hos sin farbror och faster på St Jarlath's Crescent i Dublins förorter. Precis som Emma sätter Emily igång med att styra och ställa och lägga sig i sina släktingars liv och inte nog med att de låter henne hållas: de blir rent av tacksamma! Emily får minsann att göra, för farbror Charlie har precis blivit uppsagd från sitt jobb som portier på det stora hotellet, faster Josie orkar inte med takten i kexfabriken längre men värst av allt har kusin Noel det. Han smygsuper för att klara av tristessen i vardagen och har precis fått veta att han ska bli far, resultatet av ett one-night-stand som gick i rusets tecken. Stora problem att tackla för någon som precis fyllt 35 år men som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa.

Med sin amerikanska inställning får Emily saker och ting att börja hända. Tack vare henne skriver Noel in sig hos AA, börjar studera på kvällstid och bestämmer sig för att flytta hemifrån för att uppfostra dottern Frankie på egen hand. Men vägen fram till nykterhet, yrkesutbildning och föräldraskap blir naturligtvis inte spikrak och vi får följa Noels mödosamma kamp när han stångas med oförstående och fördomsfulla socialarbetare och misstänksamma arbetsgivare samtidigt som han  försöker pussla ihop sitt liv som ensamstående förälder.

Till sin hjälp har Noel förstås Emily och föräldrarna men också ett helt batteri av grannar och vänner från St Jarlath's Crescent som vi känner igen från tidigare Binchy-romaner: sjukhusprästen fader Flynn, nyutexaminerade läkaren Declan Caroll, cateringkvinnan Katie Scarlet och många fler. Ett särskilt hjärteknipande porträtt blir det av Stella Dixon, den unga kvinnan som är mor till Noels barn och som lider av obotlig cancer."


Så har jag läst ännu en bok av älskade Maeve Binchy. Jag tror tyvärr inte att det finns några av henne som jag inte har läst och fler kan hon ju inte skriva. Det var med sorg jag läste att hon hade gått bort 2012.

Jag har läst hennes böcker med mycket god behållning varje gång. Ibland har jag läst på svenska, ibland på engelska. Miljöerna målar upp sig annorlunda för mig när jag läser på engelska. Något som Maeve Binchy var bra på var att få med personer ur andra böcker utan att det kändes som att man missat något. Snarare var det en bonus de gånger personer dök upp som jag kände igen.
Allt för Frankie är en riktig feelgood-bok att ta sig an. Vardagliga människor med vardagliga bekymmer och glädjeämnen. Det kan låta tråkigt. Men det är inte en tråkig bok. Trots mina högt ställda förväntningar blev jag inte alls besviken, tvärsom. Ännu en underbar Binchy-bok :-)

4 kommentarer:

 1. Åh Gisan... henne har du inte berättat om förut. Måste nog lägga till henne i min lista :)

  SvaraRadera
 2. Marlene: Nej jag insåg när jag skrev den här recensionen att hon inte fanns med här alls. Vilken totalmiss från min sida. Men om du inte har läst henne tidigare har du en enorm skatt att upptäcka. Lååångt från "deckarträsket" där vi ofta hamnar ;-)

  SvaraRadera
 3. Åhh, så underbart det låter :) tror jag växt ur deckaråldern ;)

  SvaraRadera
 4. Maeve Binchy växer jag aldrig ur :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...