Grand Mal Linda Boström Knausgård


Linda Boström Knausgård är född 1972 och bosatt på Österlen tillsammans med sin make och tre barn. Hon debuterade 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Grand Mal är hennes första prosabok.

Jag har en önskan. Den är oerhörd. Men jag vill att du lyssnar.

Det är de första orden i Grand Mal. Runt köksbordet sitter en familj, den som talar presenterar sin familj för den som ser den för första gången och för den sista.

Veronica sitter på en parkbänk och drar barnvagnen fram och tillbaka. Hon som inte är kristen vill döpa sitt barn i kyrkan. Hon vill visa sin tacksamhet över det barn hon fått. Men är det rätt?

I denna novellsamling som består av tjugo noveller vävs familjen, tankar, känslor samman till en röst av generationers föräldraskap och utsatthet.  Det ligger något kusligt över alla dessa berättelser som utspelas på olika platser. En del känns som drömmar där verkligheten är långt borta. Ett surr av händelser och röster, ibland svåra att begripa sig på. Jag tyckte om det. Denna gråa dystra hoppfulla novellsamling gav mig en del att fundera över. Det här är en sådan bok, som gärna får finnas i min bokhylla för att återkomma till. Det behövs, alla ord fastnar inte. Det som finns kvar efter att jag läst är stämningen och känslan av att vilja återvända, stiga in i  varje ord på nytt för att förstå. Var hittade Linda Boström Knausgård denna vardag som sträcker sig från kökets matbord till skogens sällsamhet? Jag ställer frågan för det är så kusligt verkligt i en värld som inte finns? Eller finns den? Vad väljer jag som läsare att tro. Jag vill bara sjunka in i orden och känna allt det gråa fuktiga sällsamma runt mig.

Grand Mal. Utför ska vi alla gå. 

(bilden är lånad hos Adlibris.)


Länkar till: , , , , , adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...