I havet finns så många stora fiskar Sara LövestamI Lugnvik, bakom en gardin står Iakttagaren. Bakom fönstrets glas är det tryggt, ut till verkligheten är det fyrtiosex millimeter. Har man tråkigt kan man studera barnen på förskolan som ligger mitt emot. Vattna sina pelargoner och glömma allt det som varit och inte varit. Tills det inte går längre.

På förskolan finns Malte. Han har hittat en alldeles grön kotte. En "lysgrön" kotte säger Kalle. De gömmer den bakom lådan med sand. Där ingen vuxen kan se dem. Hemma finns mamma som bara vill sova och hennes sambo som inte är snäll. Pappa kom och hälsade på en gång. Så finns den blonda mannen som antingen är hans vän eller inte. Eller något helt, helt annat. Där finns praon som ser det som ingen annan vuxen ser. Malte är ett av alla de barn som faller genom stora hål i skyddsnätet. Vem ska rädda Malte, från det som inte får hända.

I havet finns många stora fiskar är en roman om vad som kan hända ett barn. Ett barn där skyddsnätet är svagt, där de vuxna inte ser det som håller på att hända. Där hemligheter inte får yppas, för då kommer socialtanten och tar Malte. Men det är också en roman om att minnas eller inte minnas. Om att ena stunden finnas och i nästa inte.

I havet finns många stora fiskar var svår att lägga ifrån sig för en paus i läsandet. Texten drev mig vidare. Maltes öde att inte bli trodd, att vara ett "besvärligt" barn som de vuxna runt omkring inte ville se. Något var otäckt fel. Något som inte får hända ett litet barn men som hände Malte. Ute i världen finns det många barn som Malte, barn som utsätts för den hårda vuxenvärlden där någon vill dem ont. Det här är en roman som jag har svårt att släppa, mina tankar går fort tillbaka i tiden och tankar far runt. Även om ämnena i denna bok är tunga är det en vacker bok på sitt vis, den beskriver händelser så klart och tydligt att det inte blir svårt att se bilderna av Malte, Iakttagaren, mamman, den blonda mannen och alla de andra som figurerar runt Malte framför sig.

Om du så bara tänker, jag ska bara läsa en bok så läs denna. Den ger en insikt hur det kan vara att vara en Malte i vårt trygga Sverige som inte alltid är så tryggt som vi vill framställa det. Sara Lövestam är helt underbar, hennes texter berör och får mig att stanna upp och tänka till. Där ute finns kanske en Malte eller en Emma som ingen ser. När fisknätet får stora hål faller den lilla igenom och under står hajen och väntar.

Läs gärna vad Gisan tyckte om boken: Gisans recensionLänkar till: , , , , , , adlibris, bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...