I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

"Bakom en gardin i Lugnvik står en iakttagare. Det är tryggt bakom fönstret, fyrtiosex millimeter treglasgräns som stänger ute verkligheten. Om man har tråkigt kan man studera barnen som går på förskolan som så lämpligt ligger mitt emot. Man kan följa dem med blicken, vattna sina pelargoner och glömma allt. Tills man inte kan det längre.

På dagisets uteplats står Malte. Han har helt själv hittat en kotte som är alldeles grön, och när han ser på den tänker han inte på det andra. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. Och mannen med det blonda håret, som antingen är hans vän eller något helt, helt annat.

I havet finns så många stora fiskar är en historia om vad som kan hända ett barn när skyddsnätet har stora hål. Hur det som är hemma är hemligt, och hur det blir plats för fula fiskar att ta sig in. Men det är också en berättelse om att minnas eller inte minnas, se eller inte se, finnas eller inte finnas. Och om det som är fint i det som är fult."


Det här är en hemsk bok som vi alla borde läsa. Sara Lövestam drar sig inte för att ta sig an de svåra sakerna i livet. Jag har tidigare läst Udda av henne. I den här boken får vi följa Malte och iakttagaren vars liv är väldigt olika. Boken är mycket tung men lättläst. Motsägelsefullt som så mycket här i livet. Det är en sån bok som jag helst vill blunda för men det är ju som att blunda för livet. Det som boken handlar om är verklighetsbaserat på så vis att Sara Lövestam tagit flera olika personers upplevelser som grund för handlingen. Hon är en strålande författare med ett mycket bra sätt att skriva för att det ska bli ett fint flyt i boken trots det hemska...

2 kommentarer:

  1. Jag har oxå läst den. Väldigt hemsk men läsvärd!
    Kram Cissi

    SvaraRadera
  2. Cissi: Har du läst något annat av Sara?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...