Gåtornas palats - en datorthriller av Dan Brown

Efter att ha läst Dan Browns alla tidigare böcker och varit nöjd så konstaterar jag bara att med denna nådde han inte full pott på långa vägar. Lång väg var det också till att hitta spänningen bland alla datatermer och beskrivningar av "The National Security Agency (NSA) som är en topphemlig organisation,  mycket mäktigare än CIA. När NSA:s oslagbara dator TRANSLTR hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den briljanta och vackra Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer" 

Sen händer inte mycket mer än ett jagande och ett dödande och att hela alltet hotar att sprängas i luften... jaja, lite kärlek också ;)

Vad författaren igentligen vill ta upp i denna story (tror jag iallafall) är nog debatten om avlyssningar och avläsningar av allas (även privata) mail och telefonsamtal som enligt kontroversiella källor pågår i framförallt USA. I Sverige har vi ju den s.k. FRA-lagen. Så långt okey, Brown lyckas ganska bra med att upplysa och illustrera hur denna verksamhet skulle kunna gå till och de moraliska aspekterna kring detta i en spänningsroman... men bättre kan du Danny.

Sen vet jag inte hur mycket uppläsaren Johan Rabaeus i sin otroligt sämsta version spelade roll. Ibland lät han lika uttråkad som jag stundtals kände mig. Sen förställde han rösten i ett försök att låta som karaktärerna som lät horribelt (herregud Johan, ibland lät dom som grymtande, frustande djur). Nä... en uppläsare ska bara läsa boken högt för mig... bilder och ljud lägger jag till själv.

Är du intresserad så säger jag bara LÄS den, att lyssna till Gåtornas palats tog säkert bort halva nöjet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...