"Skärvor av himlen" Maria Fagerberg

Slumpen styrde bokvalet även denna gång.  Som så ofta på sista tiden. Det var kombinationen streckkod och öga på bokomslaget gjorde mig nyfiken. Ämnet dokumentärfilmare lockade, som om det var på tiden att byta område i mitt läsande.

I "Skärvor av himlen" får vi möta den unga Vendela,. dokumentärfilmare och den ryska tonåringen Nadja, som Vendela vill göra en film om. Vendelas projekt, som hon ska ro i hamn och regissera på sina villkor. Det känns nästan lite uppenbart att Vendela inte tänker på att det är människor med egna liv och viljor som hon ska skapa en berättelse om. Vad vill Vendela egentligen och hur ska hon få Nadjas liv att bli det liv som hon skapat i sin tanke.

Vendela är tillsammans med Emil. Han studerar på universitetet och har en något år kvar. Det passar bra att Vendela fullföljer sitt projekt  under tiden Emil pluggar och hon reser till Ryssland.  Hamnar i ett uselt hyresrum där fukten och lukterna dominerar. Det är grått och det är vinter.  Hela bilden doftar det gamla Ryssland samtidigt som det moderna tonårsmodet, med glitter och läppglans smyger sig in.

Nadja bor med sin mormor i en liten sliten lägenhet. I ett av forna gråtrista betonghusen. Hennes bror har flyttat, vill inte ha med dem att göra. Ibland ger han dem pengar. Nadjas mamma stack, hon fick jobb i en stad 18 mil bort och har inte kommit tillbaka.

"Skärvor av himlen" är så välskriven och tankarna far mellan det som vi föreställer oss att det forna sovjet är och blandas med den bild av det rika Sverige som förebild. För vad är det Vendela vill visa med sin dokumentär? Bilden som Vendela får stämmer inte riktigt med den bild som hon tog med sig. Nadja är inte riktigt den hon väntade sig. Om jag får tolka det, tror jag Vendela hade väntat sig mer armod och elände. Vendelas problem är att hon inte ser Nadja, hon ser inte det som Nadja ser och lever i. En för Nadja helt vanlig vardag.
Min undran är hur gick det för de som inblandade när Vendela lämnat detta bakom sig för att resa hem och fortsätta sitt liv tillsammans med sin pojkvän. Vad lämnade hon kvar? Vad kom hon hem till?

Här finns; mormor, mamma, bror, vänner, arbetsgivare, lärare, skolor, restauranger, höga hus som ger oss en bild av det Ryssland vi tror oss känna. Det är vackert på något vis. Å så jäkla likt vårt eget Sverige.


 Länkar till: , , , , , adlibris, bokus

2 kommentarer:

  1. jaha... så hamnar det ännu en bok i vill-läsa-listan. Kul med ett annat ämne

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag också, är lätt att snöa in ibland ;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...