Kyssa sammet Sarah Waters


Sarah Waters var för mig en helt okänd författare tills för en tid sedan.  Jag blev nyfiken eftersom hon skriver om 1880-talets England i fiction stil. Jag kan inte säga att jag först blev så förtjust i det hon skriver. Tills jag insåg att jag fick vända på läsandet, se det med humoristiska ögon och som en parodi på det Viktorianska England. Boken andas Charles Dickens, elände och smuts för de fattiga och de rikas värld är inte så vacker som den kanske ser ut att vara. Känslorna blandas  under tiden jag läser, ena stunden ler jag åt Nancy lycka och nästa gråter jag över allt elände hon hamnar i. När den här boken kom ut 1998 var det nästan en liten skandal. Idag inte så många år efter räknas den nu till moderna klassiker.

Bokens huvudperson är den unga Nancy. Hon bor med sina föräldrar i en kuststad där de driver en ostronrestaurang. Nancys uppgift är att öppna alla ostron som serveras. Det är ett hårt jobb, men Nancy får dagarna att gå genom att sjunga. Hon har ett bra liv med sina föräldrar och syskon. Men en dag går de på teater. En show där en ung flicka uppträder som man. Nancy blir helt betagen, hon börjar åka till teatern allt oftare. Mannen som äger teatern är en god vän till familjen och Nancy sitter snart på bästa plats. För att se den unga flickan uppträda som man.

Nancy blir så småningom Kittys påkläderska. Tillslut för de dem båda till London där de inleder ett förhållande med varandra. Livet leker för Nancy. Hon älskar sitt nya liv och snart är både familj och ostron glömda. Men hennes dåliga samvetet gnager henne, att hon inte tar sig tid att besöka sin familj. Nancy har fått en ny, långt mer spännande familj än den gamla. En dag står hon tillsammans med Kitty på scen, de  uppträder som pojkar sjungande kupletter. De gör succé tillsammans.

Men en dag kommer det stora sveket. Nancys liv förändras och nu måste hon försörja sig på gatan. Det här är en stark berättelse om hur livet kunde ha varit, men samtidigt så mycket fiction. För bitvis händer saker som jag knappast tror att det Viktorianska samhället hade accepterat.  


Jag tycker att Sarah Waters fångar känslan av utsatthet, smuts, elände som blandas av glädje och styrka så levande. Samhällsfrågor vävs in i berättelsen.  Att  se "Kyssa sammet" som en pastisch på 1800-talets senare del gör det lättare att läsa. 2 kommentarer:

  1. Denna gång får du mej inte intresserad av "din" bok Charlotte. Men jag gillar ditt sätt att vända på läsandet. Ibland måste man kanske göra så och då öppnas en ny värld tror jag. Kul recension iaf :) tack för den

    SvaraRadera
  2. Marlene, inte meningen att alla ska fångas av allt jag läser. Jag blev verkligen kluven till den här boken från början, det var först när jag förstod att det var en pastisch på 1880-talet som jag fick ut något av boken. Samtidigt blir jag väldigt illa berörd/ledsen av allt elände som Sarah Waters låter sina gestalter genomleva. Nu var det säkert både fattigt, smutsigt och eländigt i dåtidens London på riktigt. Alla fångas nog inte av denna bok och jag förstå att det blev en skandalsuccé när den först kom ut.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...