Inte närmare än så, Jenny Tedjeza


"Ska vi byta nyckelringar?
Hon drog  handen ur fickan och höll upp sin nyckelknippa. Det gröna stenhjärtat dinglade i luften."

Inte närmare än så är en berättelse om en stark vänskap i en småstad någonstans i Sverige. Emma reser tillbaka till sin barndoms stad för att hälsa på sin mamma. Minnen från högstadietiden kommer tillbaka till Emma. Genom kamerans lins försöker hon fånga bilden av sina minnen. Katja börjar i Emmas klass när de går i sjuan. De blir vänner. Katja är fosterbarn, hon bor hos tanten i blommig klänning. Katjas föräldrar kan inte ta hand om henne eller de får inte. Katja vill först inte berätta, det är som det är det hela. De träffar killar, de skiljs åt och kommer tillbaka till varandra. Emma pluggar vidare, läser litteraturvetenskap. Katja finns i bakgrunden om än något i skymundan. För Katja går det inte så bra. Så kommer det oundvikliga slutet? Vem står kvar?

Jag hittade boken på biblioteket av en slump när jag letade efter annat. Jag föll för citatet ur boken på bokens baksidestext. Förväntningarna var stora. Det kändes på något vis magiskt med en nyckelring som dinglade i luften. Hur hade den boken hamnat på vuxenhyllan? En bok som när jag läste den kändes långt ifrån ämnad för vuxna medelålders kvinnor att läsa. Jag läste ut den på en kväll. Jag tycker att Jenny Tedjeza har fångat tidsandan väldigt fint. Det som var dolt då är dolt i även i berättelsen. Antydningar om att allt inte är bra, att allt trots det är som det är och det är bara att leva med. Det vanliga temat med pappa som sviker och inte ser att dottern växer upp. "Frida" är kanske inte en present för en tjej i på gymnasiet. Emma är så medveten om den fattigdom hon och hennes mor lever med. Pappan lever glada dagar med ny kvinna i nytt hus. De bruna köksskåpen blir en stark kontrast mellan pappan och Emma. Men jag kopplar inte riktigt - vilken tid är det som speglas? 70-tal? Men fanns "Frida" då NEJ. Alice Cooper? JA. När jag läser känns det som jag hoppar mellan 70-tal och 80-tal!

Det här är en fin berättelse om vänskap, killar och allt det som inte blev och blev för flickorna i boken. Läs den gärna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...