TIGER Mian Lodalen


"Tiger" är den fjärde boken jag läser skriven av Mian Lodalen. I den tidigare boken "Dårens dotter" fick vi följa Connie som barn, nu har hon blivit tonåring och med allt vad det innebär. Det är slutet av 70-talet i Jönköping. Här lever Connie med sina fosterföräldrar,  moster Britta och Lennart. Connie är inte riktigt som andra, i skolan sover hon sig igenom lektionerna, hon pratar och stör. Hon är sämst i klassen och platt som en pannkaka. Kalle som är hennes blodsbroder och allra bästa vän börjar växa ifrån varandra. 

En dag kommer Räkan, Sirkka och Lillen in i hennes liv och de bildar "Sisters in crime". Connie blir en i gänget. De spanar på killar och gör även allt det som tjejer inte förväntas göra. En dag drabbas hon av det ofattbara, hon måste vara sjuk. Det här kan inte vara sant. Hon måste bli frisk igen. Så börjar ett dubbelspel inför kompisar och vuxna. Det mest förbjudna, det som bara kan vara det hemskaste en tjej kan drabbas av drabbar henne av alla. Connie vill så gärna vara som de andra så hon spanar på killar, är med killar men inget händer. Så finns Anna. När hon ser på Anna är det som tusen fjärilar flyger genom hennes kropp. Det är spännande, förbjudet och så hemskt att Connie gör allt för att känslorna ska försvinna ur hennes kropp. Vi får följa Connie i all hennes förtvivlan att inte vara som andra tjejer. Hur hon tillslut finner sin väg.

Det är något med Mian Lodalens sätt att skriva som berör så djupt i själen att både  skratten som kommer och tårarna som trillar känns så befriande lättsamt. Mian Lodalen skriver som ingen annan kan skriva om allvaret i livet och glädjen. Hon får allt att skimra med sin humor,  som finns där bakom varje litet ord. Eller litet ord! Det här är stora ORD! Jag kan inget annat säga än att jag älskar det. Orden rusar rakt igenom mig. Berusar och fångar. Ibland vaknar jag upp och undrar om det är min egen skola som skildras. Hur kan det vara så lika och ändå så olika? Hur kan känslor och tankar beröra så djupt att jag långt efter att jag slagit igen boken så lever den kvar inom mig. Väckta från en tid så långt bort att jag trodde jag glömt den.

Klicka HÄR om du vill läsa alla mina recensioner om Mian Lodalens böcker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...