Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen

"På polisstationen i Wick, långt borta i Skottland, stod en grön, repad flaska i fönsterkarmen under lång, lång tid. Den var liten. Ingen tog någon notis om den. Ingen märkte brevet inuti. Därför undrade ingen vad de halvt utplånade bokstäverna HJÄLP kunde betyda. 

När kriminalinspektör Carl Mørck på omvägar får den gamla flaskposten i sina händer, tror han först att det nästan utplånade nödropet är resultatet av ett grovt pojkstreck. Men efterhand som han och hans assistent Assad lyckas avkoda mer och mer av brevet, inser de att två pojkar förts bort någon gång på nittiotalet och att flaskposten är det enda livstecken man fått från dem sedan dess. Men vilka är pojkarna? Varför har deras föräldrar aldrig anmält dem som saknade? Och vad hände med pojkarna? 
Carl och Assad dras längre och längre in i en beräknande och känslokall kidnappares nät, och plötsligt går det upp för dem att tiden håller på att rinna ut. Även om många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv. Mardrömmen tar aldrig slut."
Jussi Adler-Olsen är en ny författare för mig. Efter att ha läst den här boken kommer jag absolut fortsätta bekanta mig med hans böcker. Min sambo undrade nog vart jag hade tagit vägen från det att jag öppnade boken tills jag läst klart den. Jag bar med mig den runt hemma och läste då jag inte satt i mitt soffhörn eller låg i sängen. Den grep tag i mig snabbt och det kändes nästan som om jag skulle missa något om jag la den ifrån mig. Samtidigt ville jag läsa ut den snabbt för att få upplösningen vad som hänt pojkarna som skickat flaskposten. Kunde det vara så att de på något sätt klarat sig. Under resans/bokens gång dök andra hemska och spännande saker upp som jag också ville veta svaret på. Så jag läste och läste i 1½ dygn. Sen insåg jag att jag absolut inte ville att den skulle vara slut. Vilken bok skulle kunna fylla ett sånt tomrum...Att läsa böcker så intensivt ger innehållet en chans att få växa sig stort på ett annat sätt än om jag ströläser en stund då och en stund då har jag insett. Så jag är glad att jag har möjlighet att ibland totalt kliva in i en bok och få vistas där i stort sett från början till slut...

3 kommentarer:

  1. visst är det underbart när man bara fastnar... precis som om man var i händelsen hela tiden och bara följer med. Får ta mej en närmare titt på denne författare ;)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag äntligen införskaffat och börjat läsa en annan bok av Jussi... Marcoeffekten. Den har startat mycket lovande så jag gissar att jag kommer klämma alla såsmåningom ;)

    SvaraRadera
  3. jaha... snacka om att fastna, det blev 3 på raken :) svårt att lägga ifrån sig dom

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...