"Simtag" de vackraste ord om kärlek


"Simtag" av Jessika Berglund, är de vackraste ord om den allra vackraste kärleken som finns mellan människor. 
En liten bok på den sprödaste prosa där myllan och blommorna blir till en förlängning av huvudpersonens känslor. Anneli bor i en stuga invid en sjö. Hon har valt livet avskilt tillsammans med sin katt. En dag när hon var barn kom Cecilia in i hennes liv, ville leka och vänskapen växte med åren. Cecilia bildar familj och får dottern Mia. Anneli bor ensam, jobbar i en skola som slöjdlärare. I Annelis stuga möts de och andra vänner, Det är alltid Cecilia och hennes make, Svante och Anneli och Mia lite vid sidan av när de möts. De badar och simmar i sjön. De är på besök och åker därifrån. Ensam står Anneli kvar med längtan och drömmar.

De är två, Svante kunde inte åka med. Anneli och Cecilia simmar i sjön och dofterna av sjögräs och näckrosor blir till ljuva stunder för Anneli. Cecilia doftar väta och allt det som finns i längtan av kärlek. De sitter på bryggan när något förändras och Anneli drar sig undan. Rädd för sina egna känslor och rädd för att Cecilia inte ska känna det samma. Så följer årstidernas växlingar och det doftar av vår, sommar och höst, den sista frosten som tar den sista växtligheten och Anneli går in känslomässigt ide. För hur ska hon kunna förklara för sin barndomsvän vad som hänt. Den beskriver så väl all den ängslan och allt det vackra i att älska en människa utan att veta om känslorna är besvarade. All ångest som växlar med årstiderna. Om mylla och dofter från skogen mörka sjö. Den klara brundoftande sjön där simmandet i månsken blir terapi. Som bär all rädsla för att inte vara som andra. I sjön simmar Anneli med all sin ångest och längtan.


Det här är absolut den allra vackraste bok om kärlek jag någonsin läst. Den beskriver på ett så tankfullt vis hur det kan vara att varje ord fäster sig i mitt hjärta och blir till ljuv musik. Jag skriver en kärleksförklaring till den här boken, för jag blev kär i den. Språket är så fint och så väl uppbyggt kring dofter och växter. Känslorna finns varje liten byggsten i boken, i varje växt, i varje burk äppelmos och i sjöns naturliga växlingar från sommar till höstens sista kväll. Jag vill hålla "Simtag" hårt i min famn, jag vill läsa den gång på gång. Jag vill vandra ut i myllan mellan tallars doft och känna mig som en del av det vackraste orden.
Det tråkiga är att boken är slutsåld på förlaget. Kanske går den att finna på antikvariat eller att låna på ditt bibliotek. Den här boken förtjänar att bli läst. Oavsett hur kärleken ser ut speglar den all den glädje och vånda som det innebär att bli kär i en människa.


Fotot har jag lånat från nätet, pga att vår scanner gått hädan. Tyvärr minns jag inte var. 


Kommentar från Marlene: Jag hittade boken på Bokus, klicka här


Ytterligare kommentar, denna gång från Jessica själv: 
"Hittade din text och blev så glad.... Tack!
Och om någon vill köpa en bok så har jag dem hemma. 80 kronor plus porto tar jag för dem. Det är bara att maila berglundjessika@gmail.com

vinterhälsning, Jessika"Länkar till: , , , , , , ,  

3 kommentarer:

 1. Hittade din text och blev så glad.... Tack!
  Och om någon vill köpa en bok så har jag dem hemma. 80 kronor plus porto tar jag för dem. Det är bara att maila
  berglundjessika@gmail.com

  vinterhälsning,
  Jessika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vad glad jag blev att du blev glad! Ännu gladare att du säljer boken så du har snart mail från mig.
   Kramar Charlotte

   Radera
 2. Hej Jessica, jag blir också glad åt både dina och Charlottes vägnar. Det är Charlotte som läst och skrivit om din bok. Jag administrerar dock sidan och även vår Facebokssida "http://www.facebook.com/bokhyllan" där jag nu länkat till din kommentar. Toppen att de som nu vill kan få tag i din bok. Vänliga hälsningar Marlene

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...