Karmamailen - en modern psyko-thriller

Eva-Lisa Dezmin debutroman Karmamailen släpps idag 12-12-14, lite lätt försenad men jag har fått den äran att läsa den i förväg. Prologen fick mig direkt att vilja fortsätta läsa "Att vara Gud. De flesta har vid något tillfälle önskat att de kunde styra över oförutsedda omständigheter...ibland uppnås mål genom enträget slit och en intalan att aldrig ge upp, men för en del ger mödan aldrig någon avkastning. Där ligger också förklaringen till varför somliga sätter sin tilltro till en högre makt..."

Själva handlingen utgör en bas för en psykoanalys av mänskligt beteende som jag ibland kan tycka lite lam och tafatt när det gäller barndomshändelsers påverkan men spot on när det gäller hur man kan ta tag i sina problem (eller inte) och hur andra kan trycka ner en. Hursomhelst huvudkaraktärena Liam, Isabell och Marcus som aldrig träffats, har en sak gemensamt; ett problem som för dem verkar oövervinnligt men också avgörande för deras framtida lycka. När så ödet griper in i form av Carmen Mist som mailat dem alla med den ultimata lösningen tackar dom inte nej. Reglerna är enkla. Någon kommer att göra dem en tjänst och det enda som krävs av dem är en gentjänst. Ovetande om vem dom hjälp eller vem Carmen är njuter de alla tre av resultatet. Liam får den framgång han alltid önskat, Isabelle får drömjobbet och Marcus får tillbaka sin flickvän. Och så kunde sagan slutat om inte Liam en dag får ett anonymt brev där någon hotar att avslöja vilken bluff han är... och han börjar sin jakt på sanningen för att rädda sin image... vem är koordinatorn igentligen och vilka är de andra och vem vill honom illa...När jag kommit till ungefär hälften av boken blev jag väldigt fundersam på hur författaren skulle få ihop resten, vad skulle resten kunna fyllas med? Men hon lyckades... och det var länge svårt att räkna ut vem som ville dem illa. Lite Agatha Christie stil över det hela. Bra där Eva-Lisa Dezmin. 


En debutroman saknar ofta det där som gör den till en bestseller och det där extra som får mig att bara älska boken, det kan handla om humorn, språket, fakta, igenkännandet m.m och så var det även här. Men ibland lyckades Eva-Lisa verkligen få till det med liknelser om Rödluvan och tjuren Ferdinand för att beskriva mänskliga känslor. Eller den här meningen som jag tyckte var underbar ".. hon sov hellre i samma hus som pesten, än att hon tillbringade natten ensam med koleran".I övrigt... en riktigt "kul" historia och jag hoppas verkligen  Eva-Lisa Dezmin kommer med  fler böcker för fantasi har hon och bygga upp en spännande historia kan hon. Den var tillräckligt spännande  för att jag skulle sträckläsa den. Och det där jag saknade kommer nog med tiden :)  Redan nu kan det vara svårt att få tag på den men  försök på bokus eller cdon 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...