Fjällgraven - spänning på hög höjd

Hjort och Rosenfeldt inleder denna deckare med spänning direkt på första sidorna. En amerikanska med falsk identitet tar sig 2003 till Jämtlandstriangeln för att döda en man... men plötsligt dyker ett barn upp runt knuten och ropar på pappa.... 
Efter många år fjällvandrar två väninnor uppe i bergen. regnet öser ner och det bär sig inte bättre än att den ena  kommer för nära kanten och faller ner mot det forsande vattendraget...
Uppe i berget hittas liket av 2 holländare och en familj med 2 barn, och i ungefär samma veva i närheten hittas en utbränd bil med ett kvinnolik... Riksmordkommissionen kallas in och beger till Jämtland för att lösa mordgåtan.
Samtidigt kontaktar en afghansk kvinna TV... hon vägrar tro på att hennes man lämnade sin familj frivilligt då han nekades asyl sommaren 2003... journalisten börjar gräva i historien och finner att Säpo varit inblandad och ärendet är hemligstämplat.

Detta är min första bok där jag får träffa kriminalpsykologen Sebastian Bergman som ingår i Riksmordkommissionen team tillsammans med Torkel, Ursula, Vanja och Billy och en nytillkommen ung lovande polisvikarie. Förutom allt ovan nämnda i historien får vi även följa dess personers lite i vissa fall  egendomliga personligheter och privatliv som är nog så spännande att följa upplösningen av. Här finns både stalker och ekonomisk brottslighet för att inte tala om oegentligheter som bidrar till utterligare spänning.

En mycket välskriven och spännade bok, även om jag i början hade svårt med ALLA dessa olika människor. Kanske borde jag läst de tidigare böckerna "Det fördolda" och "Lärljungen". Hjort och Rosenfeldt beskriver väldigt mycket hur tankarna går hos sina karaktärer och en del av dem är otroligt beräknande, vilket gjorde boken intressant och verklighetsnära. Lite svårt hade jag för dessa personer av och till och deras förhållande till varandra på arbete och i privatliv men det förändrar jiu inte bokens underhållningsvärde eller kvalitet.

Varje kapitel avslutas med en rejäl cliffhanger.... men men... snälla, boken tog slut när det var som mest spännande. Ett bra sätt kanske att få läsarna till att vilja köpa nästa bok, men inte riktigt renhårigt... en bra bok säljer sig själv. Och nog tyckte jag denna var bra nog utan det där fultricket (nästan så jag får lust att såga hela boken bara för det). En sak är om man från början säger att det är typ en trilogi eller nåt liknande... då vet man.

Ett bra jobb iaf, har de båda herrarna gjort med att knyta ihop så mycket nutidsrelaterade händelser i vårt samhälle i en enda deckare. Nu är det bara att vänta på nästa...

Här hittar du Gisans recension av Det fördolda, den första i denna serie.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...