Karin Brunk Holmqvist och hennes tanter m.fl

Sällan har jag hört så mycken hoppfullhet, humor om samtida vardagliga små problem i vårt samhälle. Det är ett bra tag sedan jag lyssnade på Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist och många var mina flin över några tanters påhittighet i denna. Sedan lyssnade jag på Kaffe med musik.  Så här skriver Karin själv i Läslustans katalog 06/07 "...en där bok läsarna får möjlighet att le igenkännande åt absurda, vardagliga situationer, samtidigt som boken inger hopp om att det aldrig är för sent att förändra sina liv. Jag vill med mina böcker lyfta fram de enkla människorna och visa att de har en inre styrka och förmåga som kan både förvåna och mana till eftertanke"  och det lyckas hon verkligen med

Nu har jag klämt 3 på raken. Länge höll jag mej borta från Karins Villa Bonita, tyckte inte den  lät lika rolig. Men men... vilket misstag, denna bok den underbaraste av dem alla hade jag så när missat. Visst den hade en mer allvarlig underton men humorn fanns där hela tiden när författaren lät två barndomskamrater hitta varandra igen efter 40 år som sett så olika ut för dem båda.  Denna bok läser författaren själv, vilket kanske var ett misstag men jag bara äääälskar skånskan och en del typiska vokabulär. Men innehållet så underbart så verklighetsnära och så tänkvärt. Vill du bara läsa 1 av Karin Brunk Holmqvist böcker är det denna du ska välja :) Fast.. Potensgivarna var sanslöst rolig så jag föreslår att du väljer två ;)

Återkommande i alla de böcker jag lyssnat till är två tanter eller fler, grannar eller väninnor, med eller utan manligt sällskap huvudpersonerna som de alla  vittnar om att det aldrig är för sent att förändra sitt liv. I Sirila gentlemän sökes är det förövrigt just manligt sällskap som eftertraktas och de båda vänninorna sätter in en annons med dessa ord "Sirila gentlemän sökes. Vi är två ensamstående damer, 81 och 79 år, varav en är lite halt. Vi söker var sin manlig vän. Vi vill gärna att ni bor i Tomelilla eller dess närhet och har bil så ni kan köra oss till Kivik när fruktträden blommar. / Sista försöket /" samtidigt vänder de båda tantern upp och ner på äldreboendet de tillfälligt vistas i och halva det lilla samhället.

Surt sa räven om rabarberna är hennes senaste (tror jag), "tanterna" är denna gång gifta,   grannar och bästa vänninor i en kolloniförening... där skvaller och illa förtal med upprörda känslor leder både till  hemliga planer och trassel i ett nät av lögner och pinsamheter.  Som de övriga böckerna möts läsaren/lyssnaren även här av den verklighet vi lever i många gånger blandat med humor som bara får en att mysa.

Som sagt.... mysfaktor på högsta nivå och feelgood-känsla. Jag tror inte man måste vara tant själv för att uppskatta dessa böcker, men kanske liiite känsla för de små detaljerna i livet. 

Se gärna alla våra recensioner av Karin Brunk Holmqvist böcker här, det lär komma fler för jag är inte färdig på långa vägar.

2 kommentarer:

  1. Mysiga böcker! Jag gillade Villa Bonita och var den första jag läste av henne.
    Kul att du recenserade alla på en gång! Det ser häftigt ut på bilden!!

    SvaraRadera
  2. Ja bilden blev lite mysig... men när jag gjorde inlägget nästan ångrade jag mej. De hade varit värda en egen recension allihop. Men hann liksom inte med för jag ville bara höra mer och mer. Men nu tar jag en liten paus från Karins underbara tanter.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...