Fortfarande Alice av Lisa Genova


"Alice Howland, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är en mycket välrenommerad Harvardprofessor på höjden av sin karriär när hon märker att hon börjar glömma saker. Först ett ord då hon håller en föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över men som är en skrämmande upplevelse för den osedvanligt strukturerade och skärpta Alice. Och så den dag då hon under sin joggingtur i city upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är femtio år gammal. Romanen är skriven ur Alices perspektiv, och vi får under två års tid detaljerat följa hennes gradvisa insjuknande, till den dag då hon inte längre vet vem hon är.

Fortfarande Alice handlar om en kvinna som rent bokstavligt tappar förståndet. Det är thrillerspännande och hjärtslitande och sorgligt och fruktansvärt skrämmande (inte minst om man vågar snudda vid tanken att man sig själv ovetande kan vara bärare av denna sjukdom) men ändå inte alldeles becksvart. Alice växer också av sjukdomen, får en närhet till sin man och sina barn som hon inte haft särskilt mycket tid eller känslor för tidigare. För Alice är trots allt inte bara "den galna Alzheimerpatienten" - hon är också fortfarande Alice: professor, lärare, maka, mor och till sist även mormor."

Oj...wow...känner mig golvad av denna fantastiska bok! Att få följa tankar och känslor hos en person med Alzheimer går ju inte egentligen. Men Lisa Genova skriver och beskriver så trovärdigt att det känns som det skulle kunna vara en självbiografi. Det är en tung bok att läsa samtidigt som den är lättläst för att det är så fint flyt i den.
Som anhörig till en mamma med Alzheimer blir den nog lite extra träffande. Men med tanke på hur många som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med människor med demens-sjukdomar av något slag så skulle jag vilja rekommendera alla att läsa den.
Det här är en bok som har fått en alldeles speciell plats i min inre bokhylla och där lär den få stå länge...


Läs vad andra tycker om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag har den på hög hemma, en sådan bok som halkar ner i läslistan när nya böcker kommer in.. Borde kanske läsa den snart då :)

    SvaraRadera
  2. Carro: Ja den förtjänar att hamna högt upp i läshögen...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...