"Fällan" Unni Drougge

Jag sitter med Berit Hård i min hand. Jag läser och ömsom skrattar jag, ömsom gråter jag och blir förtvivlad. Är denna värld en överdriven spegling av verkligheten så tror jag att jag vill hoppa av. Jag blir skrämd av bloggerskan Kissie, där shopping och skönhet går före närheten till en bebis. Jag blir skrämd av chefen som missbrukar sin ställning, av knark och sprit som tycks vara vardagsmat bland vissa, jag blir så skrämd att jag läser allt långsammare och ibland stänger jag helt av och förstår inte vad jag läst. Så skrattar jag till, för mitt i det otäcka så finns det roliga. En parodi på en värld som aldrig kommer att tillhöra mig. Att få lov att kika in och få känslorna att rusa tackar jag för. De känns rätt bra. 

Berit Hård är Berit Hård i en förpackning som skiljer sig långt från alla andra. Hon är överviktig, hon är som hon är. Här är det raka puckar fullt ut. Inte kan det vara för inte som Unni Drougge valt att ge henne efternamnet Hård. Jag undrar om denna Berit någonsin varit av den mjuka sorten. Likt förbannat så gör hon sina misstag, är tillsammans med en man som sviker samma dag som de haft svindlade sex. Jag kan se framför mig MMGs chef som ska spara pengar, anställer idioter och sparkar ut Berit Hård. Hon tycks inte vara ledsen för det. Vad ska hon göra nu? Berit får tillsammans med Benke och Kawa helt nya idéer och storyn om Kissie, som Berit inte fick gehör på sitt gamla jobb ska de genomföra. De ska göra en dokumentär om Kissie. Kommer de att lyckas? Bloggerskan Kissie som tror att världen snurrar runt henne och mode. Att bebisen har det bra om hon får det allra senaste och dyraste inom bebismodet. Men så blir Kissies baby kidnappad. Vem har tagit babyn? En skönhetsklinik, framtida drömmar om evig ungdom är inblandade i försvinnandet.  För att inte avslöja för mycket tycker jag du ska läsa vidare på egen hand. 

Men gör inte mitt misstag, att börja med tredje och avslutande boken om Berit Hård. Boken är så udda, så statiriskt skriven att jag inte riktigt vet vad jag ska tycka eller tro om den. Men tar jag den för vad den är så är den riktigt rolig på sina ställen. Det behövs en säkert en bok i av denna genrer likväl som alla andra böcker behövs.

Tack till Massolit förlag som lät mig läsa boken. 

Läs gärna vad två av våra bloggare tyckte om boken:
Gisans recension hittar du här
Marlenes recension hittar du här

Länkar till:: , , , , litteratur, adlibrisBokus
Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

  1. Visst är Fällan bra, fast de första femtio sidorna hade så mycket klichéer så jag tvingade mej att fortsätt.

    SvaraRadera
  2. jag håller med... den här boken behövs... om inte annat för att få lov att känna en massa känslor när man läser.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...