Den röda grevinnan - en biografisk mellankrigshistoria

Yvonne Hirdman uppväxt på Hökarängen i Stockholm skildrar  sin mamma Grevinnan Charlottes liv såväl som Europas historia i denna annorlunda, läsvärda och mycket fascinerande biografi.  Så här säger författaren själv "Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Ofta i mitten. Därför vill jag berätta den här historien för er"
Boken är uppbyggd kring dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton, vykort m.m som med varsam skicklighet monteras ihop i berättelsen.


Det är trots allt en ganska tung berättelse, det är mycket historia, det känns som den är berättad direkt ur tanken då Hirdman själv läser för mig, (precis som om man satt där med henne mitt bland alla dokument och foton där tankar och minnen poppar upp medans hon försöker sortera allt) men just dessa saker facinerar mig; historian som jag velat veta mer om och författarens speciella sätt att berätta. men det är ingen bok man bara klämmer sig igenom bara så där. Jag har sedan jag läste Jan Guillous "Brobyggarna" irriterat mig på hans förord där han tar stora ord i mun om att inga andra böcker skrivs som hans för att berätta en historia ur verkligheten... jag kan bara säga att här har han mött sin överkvinna i att berätta en historia ur de vanliga människornas perspektiv och dessutom dokumenterade sådana ;) 
Denna bok tilldelades Augustpriset 2010 för årets svenska fackbok med all rätta enligt mig. Juryns motivering löd "Genom att använda både traditionella historiska källor och privata brev, intervjuer och personliga minnen förvandlar Yvonne Hirdman sin personliga längtan efter mammas livshistoria till något allmängiltigt. Boken ger ett oförglömligt porträtt av en charmfull och begåvad kvinna och en färgstark bild av mellankrigstidens Europa" och jag kan bara hålla med och behöver inte säga mer.

Länkar till:  , , , , , , , , , Adlibris, Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...