"De bortglömda" av Sara Blaedel


I en skog i närheten av Hvalsö i Danmark hittas liket efter en kvinna. Vem är hon? Alla efterforskningar är lönlösa, kvinnan finns inte i något register. Efter fyra dagar har inte kriminalinspektör Louise Rick kommit någonstans med utredningen. När hon beslutar att offentligöra fotografiet av kvinnan får man upp ett spår. Kvinna måste vara Lisemette, en förståndshandikappad kvinna som togs omhand på ett av mentalvårdens institutioner för över 30 år sedan. När Louise uppsöker den numera nedlagda institutionen kommer en väl dold hemlighet  i dagen. Mordet på kvinnan visar sig ha en oroväckande koppling till det förflutna. Louise måste handla snabbt för att förhindra att ännu en tragedi uppstår. Louise tragiska bakgrund vävs fint samman med handlingen.

Det här var första gången jag kom i kontakt med en dansk författare. Jag har läst författare från alla de övriga nordiska länderna men de danska har gått mig förbi. Jag måste säga att jag är fast. Jag vill läsa mer om Louise Rick, snälla skriv mer och snälla ge ut övriga böcker på svenska. Det finns för närvarande fyra översatta.

Berättelsen om Louise liv som ensamstående mamma och kriminalare vävs så fint samman. Jag ville inte att boken skulle ta slut. Inte få ett så tvärt slut som nu boken fick. Fördelen med att läsa den som pappersbok är att det medföljer en karta över det område där kvinna hittas. Det går lätt att följa turerna fram och tillbaka på vägarna i skogen. Jag skulle bara önska att jag visste hur en dansk skog ser ut i verkligheten. Någon som är benägen att visa mig? Framför mig ser jag inte den riktigt som en svensk urskog, utan något mer tillrätta lagt där människor bor och lever. Sara Blaedel beskriver miljöer och personer på ett sätt som gör att man tycks ramla rakt in i berättelsen som betraktare . När jag ser den unga Louise fara fram bland träden på en häst, när hon är en i gänget som långt senare blir involverade i mordet blir allt så levande för mig.

"De bortglömda" är den sjunde boken om Louise Rick av Sara Blaedel. Den har toppat den danska bestsellerslistorna och har valts av läsarna till 2011 års bästa roman.

Läs gärna vad Marlene tyckte om ljudboken, klicka här


Tack Massolit för att jag fick chansen att läsa denna bok som stannar kvar i mitt hjärta länge.
Läs vad andra tycker om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Åh, den skulle jag gärna vilja läsa. Det finns många bra danska deckare!

    SvaraRadera
  2. Ja du Lotten... tänk om man bara hade all tid i världen att läsa och läsa ;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...