Det femte vittnet av Michael Connelly

Den ekonomiska krisen har lett till att tusentals människor som beviljats orealistiska lån när tiderna var goda kan nu inte betala sina räkningar och  hotas av utmätningar och får lämna hem och hus till bankerna. Lisa Trammel en ensamstående mor är en av dem som hotats av utmätning då hennes man bara en dag stack iväg och lämnade henne  utan ekonomiskt stöd. 
Trammel blir Advokat Mickey Hallers första klient (efterföljd av många i liknande situation) och efter 8 månader lyckas han hindra banken från att beslagta hennes hus. En dag hittas en hög banktjänsteman död vid bankens parkeringsplats. Ett vittne har sett Lisa Trammel vid banken samma morgon. Nu får återigen Mickey Haller  göra det han är bäst på... som försvarsadvokat vid ett mordåtal. Men om han trodde att det skulle bli ett enkelt fall, misstog han sig grovt.

Inser plötsligt att jag tidigare mött  Michael Connellys advokat Mickey Haller men det var innan jag började recensera  det jag läser.  Men plötsligt kände jag igen hans kollegor och tidigare fruar, och att han åker runt i sin Lincoln med inbyggt kontor för att träffa klienter. Däremot visste jag inte att Harry Bosch var hans halvbror (läs recension här om en av Bosch deckarna).  Det är ganska facinerande att läsa om rättssystemet i Los Angelos; hur advokaternas största uppgift är att vinna sitt mål, inte att skipa rättvisa och deras rävspel inför vittnen och domare. Mycket av det liknar det vi ser i amerikanska deckarserier och hur nära verkligheten det är har jag ingen aning om men jag log stort när jag läste om hur Haller till slut lyckades delge ett motvilligt vittne, med en ganska okonventionell metod. Som deckare betraktad lyckades denna fånga mej rejält i denna nästan lite psykologiska thriller. Författaren Connelly har nog aldrig gjort mig besviken men jag kan lätt säga att jag föredrar karaktären Haller framför Bosch. Lite kul är själva titeln som får en helt annan betydelse än vad jag trodde från början och slutet tar som vanligt en helt annan vändning än förväntat.

Att höra Magnus Roosmann  "berätta" Mickey Hallers historia i jagform är underbart då den grova tuffa rösten låter precis som jag tänker mig Haller sjäv skulle låta om han var verklig. 

Helt enkelt en bra underhållande deckare... när det är det man är ute efter ;)

ps. Blodspår var den första Connellyboken jag läste för flera år sedan och jag minns att jag sträckläste den med spänning ds.

1 kommentar:

  1. Har än så länge inte nosat på Connely men blir sugen nu. Tror bestämt att sambon har läst en eller flera av honom. Får leta bland mina färgsorterade böcker. Det var helt klart lättare att hitta när de stod i bokstavsordning... Men trivsammare så här :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...