Dandy av Jan Guillou

Så fick jag äntligen veta vad som hände den tredje brodern i Guillous 1900-tals serie Det stora århundradet. Efter att ha läst den första boken "Brobyggarna"  där de tre norska fiskarbröderna efter att ha avlagt examen som diplomatingenjörer i tyska Dresden  skingrats ut i världen vid 1900-talets början måste man ju bara få veta vad som hände med den tredje brodern. Lillebror Sverre far med sin älskare till England och lever det liv som titeln hänvisar till... En Dandys liv bland bohemer och konstnärer tillsammans med lord Albert och hans familj. Läs mer här på Adlibris eller Bokus.


Det är väl inte mycket att orda om Guillou är skicklig... men denna bok höll inte alls samma spänningsnivå som den förra. Fast jag tror Guillou lyckades med sin intention, att skildra Englands frigjorda värld innan och under det stora kriget och de utmaningar som detta kunde leda till bland aristokratin och adeln. I Brobyggarna (läs Gisans recension här) kretsade mycket om ingenjörskonst och teknik men också om Afrika och dess befolkning, i Dandy är det en helt annan värld... skönhetens, konstens och frigjordhetens värld. 


Funderar dock på hur många böcker i serien det ska bli... detta är nummer 2 och vi har bara kommit fram till 1919. Ska Guillou täcka in hela 1900-talet i samma takt lär blir det många. Men inte mej emot ;)3 kommentarer:

  1. Jag orkade inte ta mig igenom ens den första tyckte den var tråkig. Fast jag gillar inte Guillou alls faktiskt. Jag retar mig på karlen han är så arrogant och nedlåtande om alla andra utom sig själv. Läser hellre någon annan.

    SvaraRadera
  2. Hej Filifjonkan... vet inte om du läst Brobyggarna men där skrädde han inte orden om sig själv i början av boken. Anledningen till att jag klarade mej igenom Dandy var nyfikenheten på vad som hände brodern. Sen lyssnar jag ju så det går bra att slå på dövörat ibland ;)))

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...